Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Múzeumpedagógia és hitoktatás

Pintér-Papp Eszter | 2021.11.06.

Élő templommúzeum – a múzeumpedagógia csodái címmel tartottak ma továbbképzést hitoktatók számára a Családbarát Múzeum díjjal elismert Pannonia Reformata Múzeumban. A Dunántúl számos pontjáról érkezett, 16 református hitoktató részvételével tartott szakmai napon az élményalapú hittanoktatás és a múzeumpedagógiai lehetőségek kapcsolódási pontjaival ismerkedhettek a szakemberek.

Baráth Julianna, a Dunántúli Református Egyházkerület Katechetikai Intézetének vezetője hangsúlyozta, a Dunántúlon már hagyomány, hogy a református egyházkerület továbbképzéseket szervez a hitoktatók számára és ebbe a sorozatba illeszkedik a mai program is. Ezeken az alkalmakon rendszerint valami aktuális témát kínálnak a résztvevőknek, olyasmit, ami megújítja a hittanoktatás hétköznapjait. – Egyértelmű volt, hogy a Pannonia Reformata Múzeum lesz a következő helyszínünk, hiszen a múzeumpedagógia óriási fejlődésen ment keresztül általánosságban is és itt a múzeumban évek óta kiváló munkát végeznek. Ennek a gyümölcse mára megérett és olyan sokrétű programot kínálnak, amit érdemes megismerni. Ezzel a programmal nem titkolt cél, hogy meghívjuk ide, a pápai református múzeumba a hittanos csoportokat – hangsúlyozta Baráth Julianna.

Bevezető előadásában a 21. századi múzeumi követelményekről szót Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumpedagógus, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője, aki felvázolta a Pannonia Reformata Múzeum által az elmúlt években bejárt utat is, hangsúlyozva, hogy mára már az oktató-nevelő munkába is bekapcsolódhatnak. – Az első és fő feladatunk a gyűjtés, az őrzés, a feldolgozás és a kiállítás volt, majd teljesen új feladatként jelent meg a szolgáltatás és a missziós tevékenység, és így kapcsolódtunk be az oktató-nevelő munkába is. Az az örökség, az a kultúra, az a hagyomány, ami a keresztény értékrendünk hagyományait jelenti, itt válik kézzelfoghatóvá, itt elevenedik meg a múlt, ugyanakkor itt léphetünk abba a világba, ami ma is ugyanazt az üzenetet közvetíti – mondta a múzeumvezető, akitől megtudtuk, fontosnak tartják, hogy bevonják a gyerekeket, a legfőbb irányelv a fedezd fel és éld meg. Játékos, interaktív formában adják át az egyes témaköröket úgy, hogy mellette jelen vannak a hiteles, eredeti források, amelyekre a pedagógiai programjukat építik.

Köntös László gyűjteményi igazgató a mai rendezvény kapcsán a Médiacentrumnak úgy fogalmazott, nagyon fontos és szükség van arra, hogy az egyházkerület foglalkozzon a hitoktatókkal, hiszen a mai világban nem lehet eléggé hangsúlyozni a hitoktatás jelentőségét. A mai napon bemutathatták a múzeumot, mint olyan helyet, ahová olyan embereket is el lehet vinni, akik eddig nem voltak benne az egyházi életben. – A múzeum egy olyan érintkezési felület, ahol a tárgyakon keresztül bemutathatjuk azt, amiben eleink hittek és mi is hiszünk. A múzeumnak a mai világban óriási missziói jelentősége van. Ide be mernek jönni az emberek, míg egy templomba nem feltétlenül mennek el csak úgy, maguktól – mondta a gyűjteményi igazgató, aki úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy Magyarország sorsa a fejekben dől el. Fontos, hogy gyermekeink és unokáink hogyan gondolkodnak majd. Véleménye szerint a hitoktatás azért stratégiai jelentőségű, mert megtanítja a gyermekeknek a keresztyén kultúrát, alapigazságokat és hagyományokat ad át. – A mai digitális világban, különféle streaming-platformok közepette sokszor nem is tudjuk, hogy a gyerekek milyen hatások alá kerülnek. A gyermek bezárja a szobája ajtaját, kinyitja a számítógépét és mindenféle tartalmak ömlenek rá. Nagy kérdés, hogy ezek a tartalmak hogyan formálják és mi lesz vele a jövőben. Alapkérdés tehát, hogy ki éri el a gyerekeinket. A keresztyénségnek maximális tudatossággal látni kell azt, hogy a jövő a fejekben dől el. Nekünk mindent meg kell tenni azért, hogy azokat az évezredes alapigazságokat, amelyekben mi hittünk, át tudjuk adni gyermekeinknek és unokáinknak. Ez a múzeum emellett áll ki és ezt közvetíti a maga sajátos eszközeivel – mondta Köntös László.    


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: