Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A tűz és vas mestere a Hagyományok Hegyén

Pintér-Papp Eszter | 2021.11.07.

Van valami igazán varázslatos abban, ahogy a kovácsmester a pattogó szikrák közt formálja, alakítja a vasat. Ennek a varázslatnak lehettek részesei ma délelőtt a Hagyományok Hegye Egyesület tagjai, akiknek Csiszár Gyula kovácsmester tartott mesterségbemutatót.

Tóth Kálmán, az egyesület elnöke a jó hangulatú rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, a Hagyományok Hegye Egyesület működteti a Hagyományok Hegye Történelmi, Néprajzi és Természetismereti Központot. Ennek részeként néprajzhoz kapcsolódó programokat szerveznek, melyek egy részének középpontjában a kézművesség áll. Az idei évre tervezték egy mesterségbemutató sorozat elindítását, ezen gondolat jegyében szervezték meg ma a kovácsmesterséget bemutató napot. A rendezvény kettős célt szolgált. Egyrészt az egyesületnek is vannak kovácsfelszerelései és nem titkolt tervük, hogy az egyesületi rendezvényeken ezt a mesterséget is szeretnék bemutatni és a látogatóknak lehetőséget biztosítani a kovácsolás kipróbálására. A mai nap másik célja egyértelműen a hagyományőrzés volt, hiszen egykor Pápán is sok kovács dolgozott, és ezzel a programmal rájuk is emlékeztek.

– A mai nap tehát a kovácsolás jegyében zajlik és nem utolsó sorban a barátságról, a szakmaiságról szól ez a program és örülünk annak, hogy ebben a szép őszi időben együtt lehetünk – mondta Tóth Kálmán, aki arról is szólt, a jövő évben újabb szakmák bemutatásával folytatják a ma megkezdett sorozatot.

A kovácsolást kipróbáló érdeklődők közt volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki felidézte, hogy fiatalabb korában járt a Celli úton a kovácsnál, aki akkor éppen patkót készített. Most neki is lehetősége volt kipróbálni a kovácsolást és nevetve úgy fogalmazott, egy gyakorlott kovács kezében teljesen másképp áll a kalapács, mint annak a kezében, akinek csak a neve Kovács.

Csiszár Gyula a tőle megszokott jó kedéllyel avatta be a kovácsmesterség rejtelmeibe az érdeklődőket. Először röviden beszámolt a kovácsolási alapműveletekről, amelyeknek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megszülethessen egy bakonyi fokos, aminek készítését a mai napon megtanította az egyesület tagjainak.

A kovácsmester által egyszerűnek mondott, de természetesen komoly gyakorlást igénylő munkafolyamatokkal többen is megismerkedtek ma a Hagyományok Hegyén, így a késő őszi napsütésben, csodálatos természeti környezetben sorra készültek a bakonyi fokosok.    

 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: