Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápa, az idősbarát önkormányzat

Huszár Hajnal | 2021.11.11.

Eredményesen szerepelt az önkormányzat a családokért felelős tárca nélküli miniszter és a belügyminiszter által közösen kiírt Idősbarát Önkormányzati Díj pályázaton. A 2021-es díj adományozásával a miniszterek elismerték az elért eredményeket, különösen a 2020-as Covid-19 pandémia idején tett segítő kezdeményezéseket és mindazokat a tevékenységeket, melyekkel az önkormányzatok segítik a települések időskorú lakóit. Ezen túl pedig a díj arra hívja fel a figyelmet, hogy helyi szinten az önkormányzatok tehetnek legtöbbet az időspolitika érvényesüléséért.

A díjat azok az önkormányzatok nyerhették el, melyek a hatáskörükbe utalt kötelező feladatokon túl aktív tevékenységükkel elősegítették az időskorúak helyi szervezeteinek működését, példamutató együttműködést alakítottak ki az idősügy területén dolgozó szervezetekkel, bevonták az időseket a helyi közösségi életbe és foglalkoztatási lehetőségek megteremtésével ösztönzik az idősek meglévő képességeinek megőrzését, tudásuk, tapasztalataik hasznosulását.

– Alaposan végiggondoltuk, hogy méltók lehetünk-e erre a címre, van-e olyan gazdag a város idősbarát tevékenysége, ami megalapozottá teszi az indulásunkat a pályázaton, és úgy ítéltük meg, hogy igen – idézte fel a pályázat benyújtásának előzményeit dr. Áldozó Tamás polgármester. Hozzátette, mindkét irányból volt muníciója a városnak a pályázathoz, egyrészt az idősekből álló szervezetekkel való együttműködés, másrészt az intézmények időseket támogató tevékenysége alapján.

Az önkormányzat minden évben támogatja a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületét és szoros együttműködést biztosít tevékenységükhöz, önként vállalt feladatként működtet bentlakásos idősotthonokat, a könyvtár több tanfolyamot szervezett a szépkorúak számára, például a számítógép-használat elsajátítására, a város idősügyi referens képzést tett lehetővé, segítette a nyugdíjas szövetkezet létrehozását és több önkormányzati intézmény is kapcsolatban áll a szervezettel – ez csak néhány olyan idősbarát tevékenység, melyet belefoglalhattak a pályázati anyagba. De nemcsak békeidőben, tavaly a járvány idején is megmutatkozott az, hogy az önkormányzat elkötelezett az idős lakosok segítésében. Az önkormányzat által biztosított maszkok osztását a szépkorúaknál kezdték, a segítségre szoruló időseknek intézményeiken keresztül nyújtottak segítséget, felhívták a lakosság figyelmét az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány tevékenységére és még hosszan lehet sorolni azokat a kezdeményezéseket, melyekkel a város szépkorú polgárait segítették a járvány idején.

– A nyugdíjas-egyesülettel békeidőben kialakított kiváló együttműködésünk adta az alapját annak, hogy háborús időkben is együtt tudjunk dolgozni – emlékeztetett a városvezető, hozzátéve, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete  nagy segítség az önkormányzatnak, hiszen ők, mint egy önkormányzat, autonóm szervezetként széleskörű tevékenységet végeznek, és a nekik nyújtott támogatás értéke megtöbbszöröződik munkájuk által.

A pályázat összeállításában a Városháza munkatársainak a nyugdíjas-egyesület is segített, többek között adatszolgáltatással és ajánlás írásával. Baán Éva, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, nagyon büszkék arra, hogy az önkormányzat elnyerte ezt a rangos díjat.

– 12 éves elnökségem alatt az önkormányzat mindig támogatta szervezetünket, a járvány idején pedig példamutató összefogást tapasztalhattunk meg az idősek segítésében – mondta, kiemelve –  nemcsak az ünnepnapokon, hanem a hétköznapokon is számíthatnak a város idős polgárai az önkormányzatra.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, az ország 12 önkormányzata nyerte el ezt a díjat és erre büszke lehet a város. Emlékeztetett, a helyi idősbarát politika érvényesítése régóta kiemelt feladat volt az városvezetés számára, s a sok munka eredménye most ebben a díjban is megmutatkozott. Mint mondta, ez az elismerést felelősséget is jelent, a megkezdett munkát tovább kell közösen folytatni a város idős polgárai érdekében.

Az idősbarát önkormányzat cím elnyerése mellé másfél millió forint pénzjutalom is járt, melyet az idősekre fordíthat a város, a pénznél azonban sokkal fontosabb, hogy a megkezdett tevékenységeket folytassák és ha kell, újabbakkal egészítsék ki – fogalmazta meg a díj elnyerése kapcsán tartott szerdai egyeztetésen Baán Éva egyesületi elnök, Benecz Rita szociális és közigazgatási osztályvezető, Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője, valamint dr. Áldozó Tamás és dr. Kovács Zoltán.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: