Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Lezárult a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program

Babos Petra | 2021.11.11.

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program ünnepélyes záróeseményét tartották ma a Városházán.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény, valamint a kapcsolódó Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelet előírja, hogy a községekben minimum közösségi színteret kötelező működtetni, ahol a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében legalább egy középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakembert kell foglalkoztatni.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei igazgatója elmondta, a programot a Nemzeti Művelődési Intézet indította 2020 novemberében. Az országos program minden megyét érintett. Ennek segítségével közművelődési asszisztenseket tudtak foglalkoztatni.

– Több mint hetven OKJ-s képzést bonyolítottunk le országszerte. A program novemberben zárul. Akik a pápai és a devecseri térségből képzésben részesültek, s sikeresen levizsgáztak, ma ünnepélyes keretek között negyvenöten vehették át tanúsítványaikat. A pápai járásban ez egy jelentős előrelépés, hiszen a 48 faluból több mint 40 településen a programnak köszönhetően sikerült szakembert képezni – hangsúlyozta az igazgató, aki kiemelte, erős szakmai közművelődési hálózat jött létre, összesen 149 településen dolgoznak megyeszerte a kollégáik. A szakmai munkát továbbra is szeretnék folytatni, hiszen fontos, hogy a településeken foglalkozzon valaki azzal, hogy a lakosság rendezvényeken vehessen részt és közösségbe járhasson. Erről tudnak a most képzett szakemberek gondoskodni.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, egy település életében fontos, hogy milyen kulturális élet és értékmegőrzés zajlik ott.

– A Nemzeti Művelődési Intézet egyik fő feladata az értékmegőrzés elősegítése. Már közel fél évtizede hatályban van az a törvény, amely a nemzeti értékmegőrzést hivatott szolgálni. Akik a képzést elvégezték, hisznek abban, hogy a kistelepülések fennmaradnak és ezekbe érdemes energiát fektetni, s majd olyan rendezvények, kulturális események vagy éppen kiadványok születnek, amelyek segítik az ott élők kulturáltságának a megőrzését – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán.

Beszédben úgy fogalmazott, akik a képzést elvégezték, ők a helyi kulturális élet kovásza.

– Ha nincs kovász, nincs kenyér és nem lesz mit enni. És ha ez nincs, akkor nem lesz március 15-ei ünnepség, falunap, s nem lesz irodalmi est, szavalókórus, néptáncegyüttes. Az ember társas és közösségi lény, szereti, ha tud kommunikálni a másikkal, fontos dolgokról beszélgetni. Ez csak a közösségekben lehetséges, s ha nincs a közösség összefogva, akkor ez mind elmarad. A járványhelyzet idején a helyi közösségek megmutatták miként viszonyulnak a kisebb vagy éppen a városi, nagyobb közösségekhez is – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Unger Tamás alpolgármester elmondta, a kultúra nem könnyű terület. A művelődésről sok ember sokfélét gondol. A kultúrának sokféle értelmezése létezik, a hétköznapitól a magas kultúráig.

– Olyan individualista világban élünk, amelyet sem az egyének felfogása, sem a technológia nem segít. Abba az irányba megyünk, ahol a közösségek felértékelődnek, ők jelentik azt az értéket, amelyet a kormányzat és a város kötelezően kell, hogy támogasson. Támogatni kell ezeket a közösségeket, mert ezekben sok minden rejlik. A kultúrát iparágként is emlegetik, amelynek fogyasztói, szereplői, segítői vannak. A Nemzeti Művelődési Intézet egy olyan szervezet, amelyik szerepet vállal abban, hogy segítse a kultúra továbbadását. A képzési programnak reméljük, lesz folytatása, s így kialakulhat egy olyan réteg, akik segítik ezt a munkát – mondta Unger Tamás.

– Az önök munkája egyfajta kapcsot jelent a közösségek számára, hiszen azok múltból, jelenből és jövőből épülnek fel. Van egy múltjuk, egy hagyományuk, amelyet már kialakítottak maguknak. Van egy jelenük, amely alapján működnek, s vannak intézményeik, szervezeteik, amelyeket segíteni kell. Egy önkormányzat tud segíteni azzal, hogy helyet ad a képzéseiknek, s biztosítja a működési feltételeiket, de pályázat összeállításában is közre tud működni. A jövőt képviselik, hiszen a kultúra lesz az egyik legfontosabb terület, amely biztosítja a települések jövőjét, életét. A kulturális közösségek élete adja hozzá azt a többletet, amitől minden település egyedi lesz. Az önök szerepe nagyon fontos, kísérje munkájukat sok siker és eredmény – zárta gondolatait az alpolgármester.

A rendezvényen Békás és Lovászpatona községek polgármesterei és közművelődési szakemberei bemutatták jó gyakorlataikat, majd dr. Kovács Zoltán és dr. Baloghné Uracs Marianna átadták a tanúsítványokat a képzésben résztvevőknek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: