Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Interaktív fórum a Somló jelenéről és jövőjéről

Babos Petra | 2021.11.13.

A Somlói Borrend Egyesület A Somló jelene és jövője címmel szervezett interaktív fórumot ma délelőtt az Esterházy-kastélyban a Szent Márton-napi újbor ünnepéhez kapcsolódóan.

A megjelenteket Unger Tamás, a Somlói Borrend Egyesület elnöke, nagymester köszöntötte, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szólt az érdeklődőkhöz. Köszöntőjében elmondta, a Somló a szívéhez nőtt, s nem csak azért, mert Pápa a somlói borok városa.

– Az elmúlt időszak pályázatainak és az elhivatott borászoknak köszönhetően a Somlón sokkal inkább a mai modern kor világát megmutató vagy ahhoz igazodó pincészetek jöttek létre. Ehhez milliárdos nagyságrendű forrást nyújtott a Kormány és az Európai Unió. Ha valaki ellátogat a Somlóra, azt látja, ez a borvidék is megállja a helyét az országban. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen számunkra a Somló a legszebb, s a somlói borok a legfinomabbak. A nagy borvidékeket látogató útvonalak elkerülnek minket, ezért szükséges a 8. számú fő közlekedési út 2×2 sávossá való átépítése. A másik fontos feladat, hogy a Somló környéki úthálózatot is rendbe tegyük – mondta az országgyűlési képviselő, aki kiemelte, hogy a Somlói vár is megújul, ezáltal látogathatóbbá válik, s a borturizmussal összehangolva segíti a Somló látogatottságának növekedését.

A program előadói Tornai Tamás, a Tornai Pincészet és Varsádi László, a Varsádi Pincészet tulajdonosai voltak.

– A mai rendezvény apropóját egy pályázat adta. A Somlói Borrend Egyesület az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott pályázati támogatást a mai esemény megvalósításához. Ez nemcsak a délelőtti előadást, hanem az egész napos Márton-napi rendezvényt jelenti – mondta a Médiacentrumnak Unger Tamás alpolgármester.

– Hamarosan somlói borászokkal készült interjú jelenik meg egy olyan honlapon, ami kifejezetten borászati témákkal foglalkozik. A lényege, hogy a borászok úgy látják, hogy szép jövő áll a Somló előtt. Az elmúlt évek megalapozták ezt, hiszen rengeteg új technológiai és turisztikai fejlesztéssel találkozhatunk a Somlón, amelyek segítik ezt a jövőt. A borászok a borturizmusban látják a borvidék jövőjét. Ezt igyekeznek a saját fejlesztéseikkel támogatni – tudtuk meg Unger Tamástól, aki hozzátette, az előadásra mindenkit vártak, aki kötődik a Somlóhoz, érdeklődik a borvidék jövője iránt és szereti a somlói borokat.

Unger Tamás kiemelte, az elmúlt években a Somlóval kapcsolatban tett lépések újra elhelyezték a borvidéket azon a térképen, amelyről hosszú idők óta hiányzott.

– Ha a magyarországi borvidékekre gondolunk, mindenkinek a villányi, egri és a szekszárdi jut az eszébe. A somlói a legkisebb, ám az elmúlt években olyan nemzetközi és hazai versenyeken nyertek komoly díjakat a somlói borok, amelyek újra megközelítik azt a csillogását a hegynek, amilyen régen is volt. Azok a borászok, akik a hegyen dolgoznak, olyan terméket tudnak kínálni, ami fogyasztásra kiemelten alkalmas – tette hozzá.

Tornai Tamástól megtudtuk, a pandémia ellenére sikeresek a piacon.

– Hazánkban a közepes pincészetek közé tartozunk. Amikor a saját pincészetünk érdekében teszünk, akkor gyakorlatilag az egész Somló érdekében is tesszük azt, és ez persze fordítva is igaz. A kis pincészetek különleges értéket adnak a Somlónak. Elég csak körülnézni, s jól látszik a biodiverzitás, hiszen a kis termelőknek ott vannak a gyümölcsfái. A Somló gazdag az építészetében és a termelési kultúrájában is – hangsúlyozta Tornai Tamás, aki kiemelte, a világ változik, s ehhez alkalmazkodniuk kell. A természet komoly jelzést adott a klímaváltozás és a világjárvány terén egyaránt.

Ezt követően Varsádi László marketing-kommunikációs szakember tartott előadást. Mint mondta, negyven évvel ezelőtt a nagybátyja birtokán segített szőlőt telepíteni. Majd 16 év múlva lett hivatalosan Somlóország lakója, s öt éve foglalkozik a borászkodással.

– A Somló iránti szeretetem a Somlón élő emberekből, a Somló energiájából, abból a panorámából ered, amelyben gyönyörködni lehet a hegy tetejéről. Én úgy gondolom, a Somló jövőjének pozitív jelei már tapasztalhatóak. Amióta itt tevékenykedem, komoly emberi erőforrások és szakmai energiák kerültek a hegyre, s egyre erőteljesebb a marketing. Néhány jól ismert borásznak köszönhetően a somlói borok egyre ismertebbek. Mi, akik kisebb pincetulajdonosok vagyunk, jól érezzük itt magunkat, a nagyok segítenek nekünk abban, hogy új technológiákkal, borkészítési eljárásokkal dolgozzunk, s próbáljuk őket ebben követni. A borturizmus is meghatározó, nekem ez szívügyem, hiszen van egy kis vendégházunk a hegyen. Örülnék, ha a boraim valamilyenféle szakmai elismertséget kapnának – tudtuk meg az előadótól.

– A Somlói borvidék marketingjében látom a jövőt. Komplex élményt kell nyújtani az odalátogatónak, ne zárt pincékkel és ne egy évben egyszer egy pincetúrával, hanem nyitott pincékkel, szervezett formában találkozzanak. Ehhez kell egy közösségi együttműködés és olyan személyek, akik ezt összefogják. Kell, hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshely is és persze program is. Ehhez a borvidék környezetére, tájértékére is szükség van – zárta gondolatait Varsádi László.

Az előadások után a megjelentek kérdéseket tehettek fel a Somlóról, a borról, a kultúráról és a gasztronómiáról.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: