Véget ért a Szent Márton-napi újbor ünnepe

682
Fotó: Pintér Ádám

Igazi őszies, ködös, borongós idővel köszöntött ránk a szombat, a Szent Márton-napi újbor ünnepe faházaiban azonban már kora délután megindult a sürgés-forgás, hogy a mai nap nyitására minden kész legyen, változatos bor- és ételkínálat várja a vendégeket az Esterházy-kastély udvarán.

A jó borokhoz és ízletes ételekhez változatos színpadi produkciókat is kínáltak a szervezők, így Pápa Város Önkormányzata és a Somlói Borrend Egyesület közös rendezvényén mindenki megtalálhatta a számára kedves programot.

Kora délután elindultak kalandos útjukra a LibaTour résztvevő családjai, hogy négy helyszínen, a Jókai Mór Városi Könyvtárban, a Kékfestő Múzeumban, a Pannonia Reformata Múzeumban és az Esterházy-kastélyban megoldják a fejtörőket és teljesítsék a kézműves feladatokat. A kastély bejáratnál elhelyezett ládába végül 34, minden helyszínen lepecsételt LibaTour menetlevél érkezett vissza, közülük sorsolták ki este a nyerteseket, akik értékes nyereményekkel gazdagodtak.   

A színpadi produkciók sorát ma a Csavar Színház Nagyidai cigányok című előadása nyitotta, melyben a furfangos Csóri vajda története elevenedett meg, Arany János felülmúlhatatlan humorával átszőve. Az előadást követően a Somló Banda szórakoztatta a zenekedvelőket, majd megérkeztek a Somlói Borrend tagjai az ünnepélyes köszöntőceremóniára. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte Szent Márton alakját, a hozzá fűződő legismertebb történeteket, hangsúlyozva, Márton élete a jótékonykodásról, a szegények segítéséről szólt. A képviselő felidézte azt a hagyományt is, mely szerint a mezőgazdaságban ilyenkor számoltak el a gazdasági évvel. Az elszámoláskor ünnepséget is rendeztek és ilyenkor kóstolhatták meg először az újbort. Dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, közel két évtizedes hagyománya van már Pápán a Márton-napi rendezvénynek, a kezdetekkor a Fő téren és néhány éve már az Esterházy-kastély udvarán rendezik a városi programokat.

A megjelenteket Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend Egyesület elnöke és nagymestere is köszöntötte. A Szent Márton-napi újbor ünnepe kapcsán úgy fogalmazott, egy ilyen rendezvény megtartása a város számára kellemes kötelesség. A Márton-napi rendezvény a Csülök-, Cicege- és Borfesztivál kistestvére, hiszen szeptemberben elindul a szüret, november elején pedig lezárul, és az első újbort ilyenkor már meg lehet kóstolni. Unger Tamás hangsúlyozta, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatának köszönhetően a Somlói Borrend Egyesület az idei évben szervezőként is jelen van a rendezvényen.

A hagyomány szerint az újbornak Márton a bírája, ezért minden évben ezen a rendezvényen szentelik meg az újborokat. Az idei évben Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok-plébániai kormányzó áldotta meg a borokat, hogy testi-lelki javára szolgáljanak mindazoknak, akik megízlelik azokat.

Szintén hagyomány már, hogy a Somlói Borrend a Szent Márton-napi újbor ünnepén fogadja tagjai közé új borlovagjait. Most új borlovagot nem avattak, azonban Polgárdi Sándor, a borrend ceremóniamestere ismertette a borlovagavatás ceremóniájának részleteit, majd a borrend tagjai megkínálták a megáldott borokból a fesztiválsátor közönségét.        

Az ünnepi ceremónia és a LibaTour-sorsolás után kezdődött az idei Szent Márton-napi újbor ünnepe záróprogramja, a Cimbaliband koncertje.

Elmúlt 22 óra, nincsenek fellépők a színpadon, a faházak is bezártak már, elcsendesedett az Esterházy-kastély udvara, az idei Szent Márton-napi újbor ünnepe véget ért.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!