Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Orgona és cselló hangja töltötte be a Nagytemplomot

Pintér-Papp Eszter | 2021.11.14.

Az elhunyt szeretteinkre való emlékezés és Szent Cecília, a zenészek, egyházzenészek védőszentje tisztelete hívta életre Az emlékezzünk szeretteinkre és köszöntsük Szent Cecíliát című egyházzenei áhítatot, melyet ma este tartottak a Nagytemplomban.

A programon Gönye Martin orgonista, a Nagytemplom kántora és Udvardy Miklós csellista többek közt Johann Pachelbel-, Liszt Ferenc-, Johann Sebastian Bach-, Denis Bedard- és Marcello-műveket adtak elő, Schrei Balázs szavalattal működött közre.

– Nagyon személyes érzések ébredtek bennem, amikor Martin felkért erre a közös alkalomra, hiszen én itt nőttem fel, itt kereszteltek, ide jártam hittanra, itt voltam elsőáldozó, gyermekkoromban a hitéletem jelentős részét itt éltem. Aztán amikor egy hosszú, 40 éves kerülő után hazajöttem, újra itt találtam magam, a Szent István kórusban énekelek, de néha csellózok is. A felkérés azért is volt nagyon jó érzés, mert a szüleim sírja itt van a Kálvária temetőben és ez a mai megemlékezés úgy szól róluk, hogy közben zenélhetek is – mondta a Médiacentrumnak Udvardy Miklós, aki arról is szólt, hogy korábban még soha nem játszott duettet orgonával, de már a próbák alatt kiderült, hogy meglepően jól szól egymás mellett a két hangszer.

Gönye Martintól megtudtuk, régi vágya volt, hogy kamarazene szólaljon meg a Nagytemplomban, aztán az elmúlt hónapban megszületett az ötlet, hogy a Nagytemplom orgonája mellé cselló társuljon. Udvardy Miklósnak is tetszett a felvetés, igent mondott a felkérésre, így jöhetett létre a mai áhítat. – Szent Cecília a zenészek, egyházzenészek, énekesek védőszentje, akit különösképpen tisztelek. Az ő ünnepe novemberben van, emellett november a halottak hónapja is, ezért az áhítat első részében elgondolkodtató, melankolikusabb zeneművek segítik a szeretteinkre való emlékezést – mondta az orgonista, aki az áhítat végén köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette azt, hogy az alkalom létrejöhetett és megköszönte a közönségnek a figyelmet. Megható zárása volt a rendezvénynek, amikor a fiatal zenész névnapján köszöntötte édesanyját.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: