Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

HATTÓL NYOLCIG: Az igazság bajnokai

papaesvideke.hu | 2021.11.17.

Otto elemző matematikus, épp hazafelé utazik a metrón, amikor felszáll a szerelvényre a fiatal Mathilde és édesanyja. A férfi – bár nehéz napja volt – azonnal átadja a helyét a nőnek, ahogy azt az illem kívánja. Ezen múlik az élete: néhány másodperccel később a metró kisiklik és kettészakad, az anya azonnal meghal a balesetben. Ami talán nem is baleset volt: a véletlenek kutatásával foglalkozó Otto számításai inkább utalnak egy ravaszul végrehajtott merényletre, ami mögött Az igazság bajnokai nevű motoros banda áll. Miután két barátjával és az elméletével becsönget Mathilde özvegyen maradt apjához, az Afganisztánból frissen hazatért Markushoz, azonnal elszabadul a pokol. 

A fenti bevezető bármilyen más esetben egy teljesen tipikus bosszúfilmhez tartozna, de a dánok ezúttal is ezer meglepetést tartogatnak. Az igazság bajnokain ugyanis legalább annyiszor folyik majd a könnyünk a nevetéstől, mint a bánattól, a történet pedig hamar feltárja előttünk – nem várt – mélységeit. Sorsról, Istenről, előre elrendeltségről és szabad akaratról mesél, miközben felvetett kérdései közül mind izgalmasabb, minthogy sikerül-e megbosszulnia Markusnak a felesége halálát? Például hányféle módja van a szembenézésnek, ami nélkül esélytelen feldolgoznunk egy szerettünk elvesztését? Meddig megyünk el a saját igazunkat hajtva úgy, hogy ettől közben mindenki sérül körülöttünk? És mi köze mindezeknek egy karácsony alkalmából ellopott biciklihez?

A hatmilliós Dánia és legismertebb filmsztárja, Mads Mikkelsen idén másodszor mutatják meg a világnak, hogy gondolatébresztő tartalom és szórakoztató forma, kikapcsolódás és bekapcsolódás között nem kell választanunk. Az egyveleg működik: a vérfürdőbe torkolló akciók és a történetnek öltöztetett morális megfejtések tökéletesen járnak kéz a kézben, amíg azokat összefűzi a humánum. Ahogy Hamvas Béla mondta: „a pácban mindenki benne van“, és pontosan így értette: ahogy ezekben a drámai karakterekben önmagunkra ismerünk, úgy érezzük meg – ha csak egy pillanatra is – hogy összetartozunk. Márpedig bosszúfilmtől ez szép teljesítmény!

2021. november 22-én, hétfőn 18 órakor a Petőfi Moziban.

Cseh Péter





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: