Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Arany- és vasdiplomásokat köszöntött a város

Huszár Hajnal | 2021.11.16.

Ma délután tartotta Pápa Város Önkormányzata a pedagógus emlékdiploma átadó ünnepséget a Városházán. Az idei évben 16 pedagógust hívtak az ünnepségre, közülük hárman tavaly jubiláltak, de akkor nem volt lehetőség a koronavírus-járvány miatt az átadó megtartására. Most a meghívottak közül heten jöttek el az ünnepségre.

A rendezvényen a Con Spirito Quartett muzsikája üdvözölte a vendégeket, majd dr. Baranyainé dr. Kóczy Judit,a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karának dékánhelyettese köszöntötte meleg szavakkal az emlékdiplomásokat, tolmácsolva az egyetem nagyrabecsülését és köszönetét. Mint mondta, az emlékdiplomások pályája, a katedrán eltöltött több évtized és odaadó munkásságuk a most pályára lépő pedagógusok számára olyan példa, mely útmutató lehet ezen a szépségekkel és örömökkel teli, de egyben igen nehéz hivatásban.

– Önök olyan pályát választottak, mely az egyik legsokrétűbb, folyamatos megújulást kíván és hosszú évtizedekig meghatározza tanítványaik életét – fogalmazott, hozzátéve, noha napjainkban sok szó esik a társadalom folyamatos változásáról, új kihívásairól, a közösségek és családok széthullásáról, a hagyományos értékek megkérdőjelezéséről, a pedagógus szerepe ma is ugyanaz, mint 50, 60, 65 évvel ezelőtt: tudást és értéket átadni, nevelni, gondoskodni, a tanítóra, tanárra bízott gyermek kezébe iránytűt adni, amivel az életben, a munkában, a társas kapcsolataiban eligazodhat, mindeközben pedig a saját életével, munkásságával példát mutat.

A dékánhelyettes jó egészséget kívánt az ünnepelteknek, s ezt tette dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntőjében. A városvezető gratulált a megjelenteknek és azoknak is, akik emlékdiplomásként nem tudtak részt venni az ünnepségen. Külön köszöntötte azokat a pedagógusokat, akikkel saját életútján is találkozott.

– Vigyázzanak magukra, Isten éltesse magukat és találkozzunk akkor is, amikor az emlékdiploma következő fokozatát adhatjuk át önöknek! – fejezte ki jókívánságait.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta, a tanítók és tanárok feladata végigvezetni a kisgyermekből nagy gyermekké, majd kamasszá, végül felnőtté váló fiatalokat azon az úton, amely alapjaiban készíti fel őket a felnőtté válás minden megpróbáltatására, és igyekszik okos, intelligens, sikeres, boldog és megelégedett embert faragni minden csemetéből.

– Egy idő után már nem emlékszünk a tanórákon tanultakra, de követendő példaként mindig bennünk marad néhány pedagógus önzetlen embersége, másokra figyelése, őszintesége, becsületessége, bölcsessége, harmóniája az őt körülvevő világgal – fogalmazott.

– A legjobban azért csodálom önöket, mert valódi elhivatottságot éreztek a fiatal egyéniségek formálására, küldetésüknek érezték, hogy motivációval, dicsérettel szárnyakat adjanak az újabb és újabb nemzedékeknek – emelte ki az igazgató, majd így folytatta:

– Mi pedagógusok mindnyájan megtapasztalhatjuk e hivatás minden oldalát. Számos diáknak adhattunk életre szóló ismereteket, értékeket. Számos diákot formálhattunk, indíthattunk el életpályájukon, szakmai életútjukon. Ez az, ami ezt a hivatást különlegessé teszi, ez az, ami a pedagógusok munkáját olyan különlegessé tette, amiért a felcseperedő generációk nevében annyit mondhatok, köszönjük.

Egyházi Andrea gratulált az emlékdiplomásoknak és jó egészséget, boldogságot kívánt számukra, tanítványaik megbecsülésétől kísérve.       

50 évvel ezelőtt szerzett pedagógus diplomát, így arany emlékdiplomát vehetett át Gazdag Józsefné, Kutschera Péterné, Legenyei Pintér Miklósné, Süle Zoltánné és Takács Pál. Vas emlékdiplomával köszöntötték a 65 évvel ezelőtt végzett pedagógusokat: Kiss Lászlót és Sydó Tibort.

Sydó Tibor édesanyja példáját követve lett pedagógus, 1956. július 31-én vette át diplomáját, pedagógusi munkáját 1957-ben kezdte, majd 1963-ban elvégezte a Testnevelési Főiskolát. Pápán két oktatási intézményben tanított, a katedrát 1995-ben hagyta el. Az ünnepelt ezt üzente a mai pedagógusoknak:

– Mindig legyenek nyíltak, mindig legyenek egyenesek és mindig szeressék a gyerekeket.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: