A fény felé

400
Fotó: Pintér Ádám

A fény felé. Ez a címe a 61 éves Katona György festőművész gazdag életművéből válogatott 61 alkotást bemutató tárlatnak, melyet ma délután nyitottak meg a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítóterében.

A kiállításmegnyitóra a Református Ótemplomot zsúfolásig megtöltő művészetbarátokat Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője köszöntötte. – Ez a mai nap a hála és az öröm ünnepnapja. Hálát adunk az Úristennek azért, hogy itt lehetünk és örülünk annak, hogy Katona György munkásságát együtt ünnepelhetjük és az életművéből egy szeletet ma, itt a kiállításban láthatunk – mondta a múzeumvezető.

– Az Úristen mindig jelen van az életünkben, csak néha nagyon keményen és brutálisan szól bele és most ezt éreztük – mondta köszöntőjében Köntös László gyűjteményi igazgató, aki elmondta, terveztek Katona György-kiállítást, de nem az idei évre. Az élet azonban úgy hozta, hogy egy hónappal ezelőtt úgy határoztak, ennek a kiállításnak még az idei évben meg kell valósulnia. – Fantasztikus az a hit, ahogy Katona György hordozza az életét és a sorsát. Számomra megérintő, ahogy egyszerre benne él a református keresztyén hagyományban és mégis mai, személyesen átélt és megélt hit ez, ami átjön a képein is. Ez egy különleges kiállítás, mert Katona György most egy olyan életszakaszban van, amikor az Úristen őt a tenyerében tartja és azért könyörgünk, hogy tartsa meg közöttünk, hogy sok szép, hitvalló képpel örvendeztethessen meg bennünket – zárta gondolatait Köntös László.

A kiállítást Katona Dávid gitárjátékát követően Katona György felesége, Veress Zsuzsa nyitotta meg. – Ahogy Katona György írta az orvosának, „A festészet is sugárterápia, csak másképp. Közös tulajdonság a gyógyító erő.” Ha tehát megnézik a 61 éves művész 61 kiállított alkotását, nem akármilyen művészetterápiában lesz részük. A festő a terapeuta, aki besugározza Önöket az élet iránti tisztelettel, hálával, örömmel. Tárják ki a szívüket és fogadják be a sugarakat! – kezdte megnyitógondolatait Veress Zsuzsa, aki szólt a Katona Györgyre jellemző technikai megoldásokról, köztük a jellegzetes csorgatásos technikáról, az egyes alkotói korszakokban jellemző színhasználatról, a fény felé haladásról.

– A festő vonzódik mindenhez, aminek története, múltja van, aminek elmúlásában ő a szépséget látja. Pápán például kedvenc épülete a Barát utcai ferences kolostor. Portrét is olyan emberekről szeret készíteni, akiknek arcán kirajzolódik a sorsuk, látható egy egész élet minden felhalmozott bölcsessége – mondta Veress Zsuzsa.

A megnyitóbeszédben szó esett a művész biblikus, vallásos tárgyú képeiről, szimbolikus alkotásairól, portréiról, tájképeiről, nonfiguratív és figuratív alkotásairól, csendéleteiről, az alkotói sokféleségről, melyet Veress Zsuzsa a rongyszőnyeg sokféleségéhez hasonlított, s mely motívum a kiállított alkotásokon is vissza-visszatér.

A beszédben hallhattunk Katona György művészetre nevelő, oktató tevékenységéről is, hiszen a művész alkotói és tanári tevékenysége nem választható szét, a kettő együtt testesíti meg munkásságát. Tanárként a növendékeket a saját útja felé tereli és el is indítja őket ezen az úton.

Veress Zsuzsa arról is szólt, hogy Katona György mindig önnön művészi mivolta elé helyezte a családot. – Éppen ezért valóságos csoda, hogy ekkora életművet hozott létre. Egyáltalán nem túlzok, ha azt állítom, hogy összes munkáiból még legalább négy ekkora kiállítást lehetne létrehozni – hangzott el a megnyitóbeszédben.

Veress Zsuzsa végül Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét idézte, mely – mint mondta – tökéletesen kifejezi a festő háláját.

A megnyitóbeszédet követően a festőt a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákjai és tanárai köszöntötték.

Katona György ezt követően köszönetet mondott az ajándékokért, meghatottan lapozta át a diákok alkotásaiból összeállított albumot, mint mondta, úszik a felé áradó szeretetben. – Amikor hátrébb szorulok, akkor is jusson eszetekbe mindaz, amit mondtam. Én akkor is tanítalak benneteket, meg az összes régi festő is, Leonardótól Giottóig, Csontvárytól Munkácsyig – mondta a festőművész tanítványainak.

A kiállításmegnyitó végén elhangzott, Katona György felajánlotta a közmédia Jónak lenni jó! című műsorának A csíksomlyói búcsú című képét, ezzel fejezi ki szeretetét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyermekek felé.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!