Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Előadás a Kárpit Vasas Alapszervezetben

Babos Petra | 2021.11.17.

Csökkenő profitráta, emelkedő nyersanyag-, energia- és szállítmányozási árak melletti béremelési kényszer a kelet-európai régióban címmel tartott online előadást ma délután dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, habilitált egyetemi docens, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője. A Vasas Szakszervezeti Szövetség Kárpit Vasas Alapszervezet szervezésében megvalósult rendezvénynek a Huszár Közösségi Ház adott otthont.

Guzslován Gábor szakszervezeti szakértő a Médiacentrumnak elmondta, a helyi Kárpit Vasas Alapszervezet második előadását szervezte meg. A közéleti témájú előadásban dr. Pogátsa Zoltán beszélt a bérek, a csökkenő profitráta viszonyairól, a kelet-európai régióban tapasztalt aspektusairól a szakszervezetek vonatkozásában.

– Szeretnénk minél jobban felkészíteni azokat, akik érdeklődnek az előadásaink iránt. Ezen témák megértése nagyon fontos azért, hogy később a helyi közösségekben építő munkát tudjanak végezni a kollégák – emelte ki.

Dr. Pogátsa Zoltán kutatásai alapján beszélt a csökkenő profitrátától, amely a világban tapasztalható. Ez a vállalkozásokat terheli. Ezen csökkenő profitráták miatt is vándorolnak a vállalkozások, főként olyan térségekbe, ahol megfelelő munkaerőköltségeket találnak. Ennek Kelet-Európa az egyik célpontja. Magyarország tőkebevonzásra képes, de ezt csökkenő bérszínvonal mellett tudja megtenni. Ez egy olyan versenyszituáció, amelyben ideiglenesen lehet nyerteseket hirdetni, ám úgy gondolom, ahhoz, hogy Magyarországon is megfelelő bérek legyenek, megfelelő gazdaságot kell kialakítani, s nem feltétlenül a bérekkel kell konkurálni. Ám ideiglenesen a tőkebevonzás működik ezzel a módszerrel. A kérdés, hogy ezeket a vállalkozásokat itt meg lehet-e honosítani, a vállalatok akarnak-e magasabb európai bérszínvonalon termelni vagy a csökkenő profitráta miatt erre a jövőben nem lesz lehetőségük.

A helyi Kárpit Vasas Alapszervezet decemberre tervezi soron következő előadását.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: