Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A Festetics család emlékezete

Babos Petra | 2021.11.18.

Tar Ferenc helytörténész vetítéssel egybekötött előadását hallhatták az érdeklődők Egy arisztokrata család mindennapjai, a Festetics család emlékezete címmel ma késő délután a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében.

Tar Ferenc a Médiacentrumnak elmondta, a Festetics család történetével több évtizede – körülbelül az 1980-as évek közepétől – foglalkozik.

– A keszthelyi Balatoni Múzeumban dolgoztam 1981 óta történészként, majd gyűjtőmunkába fogtam, s felkerestem beszélgetésre a főúri családnál hajdan szolgálókat. A XX. század közepéig Keszthely környékének és az egész Dunántúlnak meghatározó családja volt a Festetics család. Az interjúk az 1980-as évek közepétől készültek a hercegi család alkalmazottaival és a Bécsben élő Festetics Györggyel is – tudtuk meg az előadódtól, akinek 2019-ben jelent meg riportkönyve a Festeticsekről. Ezek a beszélgetések a hercegi család mindennapjai mellett a visszaemlékezők sorsát, életét is megismertetik.

-Az oral history-kat az emberek mesélik el. 1984-ben találkoztam a Festetics hercegek huszárával, Nemes Istvánnal. Ő már idős úr volt, de elmesélte nekem, hogy mi is volt a dolga 1918 és 1944 között, és milyennek látta a hercegi család életét. Nagyon érdekes volt számomra, hiszen az emberek nem igazán hallhatnak az alkalmazottak feladatairól. Amikor elbeszélgettünk, mondta, hogy találkozzunk majd újra, s eldöntöttük, hogy két hét múlva ismét beszélgetünk. Ám az élet közbeszólt, Nemes István elhunyt. Akkor az jutott eszembe, hogy hátha vannak még olyan személyek, akik tudnak nekem mesélni a hercegi családról. Elkezdtem kutatni, s harminc interjút tudtam készíteni. Felkeresetem Bécsben Festetics Györgyöt is, ő is sok hasznos információval gazdagította az anyagomat – mesélte a történész, aki elárulta, a rengeteg anyagból egy interjúgyűjteménye lett, s ezek egészültek ki képekkel, levéltári dokumentumokkal és újságcikkekkel. Ebből állt össze a kötet.

Persze Pápához is kötődik a Festetics család.

– A család horvát származású volt. Egy Pál nevű családtag került Horvátországból Magyarországra, Németújvárra. Ennek a Pálnak a fia született Pápán, majd lánya is. Később mégsem Pápa lett a Festeticsek központja, hanem Keszthely – árulta el Tar Ferenc, aki kiemelte, Keszthelyen és Hévízen meghatározó volt a Festetics család, nemcsak a kastély, hanem sok egyéb épület is kötődik a nevükhöz – zárta gondolatait az előadó.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: