Mellszobrot állítanának Erzsébet királyné emlékére a városbarátok

243
Fotó: Babos Petra

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet egy mellszobor felállítását kezdeményezi Pápa Város Önkormányzatánál a „magyar nemzet védangyala”, a köznyelvben Sissi néven emlegetett Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a nemrégiben megújult Erzsébet ligetben.

Kerecsényi Zoltán, az egylet ügyvivője elmondta, jövőre lesz Erzsébet királyné születésének 185., magyar királynévá koronázásának 155. évfordulója, s 120 éve lesz, hogy hivatalosan, 1902-ben megkapta Erzsébet királyné nevét a pápai Erzsébet liget, valamint 2022-ben lesz a világhírű magyar szobrászművész, a pápai kötődésű Zala (Mayer) György halálának 85. évfordulója is.

– Idén júniusban avatták fel a Fő téren Zala (Mayer) György emléktábláját. Akkor dr. Áldozó Tamás polgármester is eljátszott a gondolattal, hogy a leleplezett emléktáblán túl a jövőben akár lehetne egy másfajta emlékjele, akár egy köztéri alkotása is Pápán Zala Györgynek. Zala György Veszprémben, a Megyeház téren álló Erzsébet királyné szobra egy másolat formájában Pápán is méltó helyet kaphatna az Erzsébet ligetben – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán, aki hozzátette, nemes, szép dolog lehetne, ha ebben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Pápa Város Önkormányzata segítségére tudna lenni, erősítve a két település közti jó kapcsolatot, és esetleg 2022-ben közösen tudna a két város megemlékezni Erzsébetről. A 2022-es év akár „Erzsébet királyné emlékév” is lehetne Pápán – fogalmazott az ügyvivő.

– A pápai Erzsébet királyné szobor állhatna a pápai Erzsébet liget bejáratánál, az Országzászló emlékmű közelében, de mindenképpen olyan részén a pápai liget területének, ami kifejezetten szem előtt van, s például Erzsébet-napon évről évre egy-egy koszorút el tudnának ott helyezni a polgárok – tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól.

Végül elmondta, idén kilencven éve született és öt esztendeje hunyt el H. Szabó Lajos pápai lokálpatrióta, aki hű ápolója volt Erzsébet királyné emlékezetének, s még könyvet is írt 1998-ban Erzsébet királyné tisztelete Pápán és környékén 1898–1998 címmel.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!