Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Vadvirágos népviseletes bál

Babos Petra | 2021.11.21.

A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg a népviseletes bált szombat este.

Müller Anita, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület elnöke a Médiacentrum kérdésére elmondta, tulajdonképpen ez már az ötödik báljuk lenne, ám a járványhelyzet miatt kettő elmaradt, s most úgy döntöttek, hogy minél előbb megszervezik, amíg lehetséges. A program a Csoóri Sándor Alap keretében támogatott eseményük.

– A viseletes bál a Felvidéken kezdődött. Ez egy tavaszi időszakban megrendezett esemény, ami nagy hagyományokkal bírt. Azt gondoltunk, hogy mi is szervezünk ilyet a téli időszakban, az ország másik részén. Így akinek ilyenfajta rendezvényen van kedve részt venni, szeretettel várjuk. Az idei bálra előzetes regisztráció volt szükséges, hiszen a pandémia miatt nem vehettek részt annyian, mint a korábbi eseményen, s a járványügyi szabályokra is ügyeltünk, ezért nem volt most ültetési rend, nem voltak asztalok kirakva, hanem állófogadás jelleggel oldottuk meg, így mindenki kényelmesen be tudta tartani a szabályokat. Természetesen evés és tánc közben nem kellett a szájat és orrot eltakaró maszkot viselni, ám a többi teremben igen. A bálban nem volt előírás a népviselet, de aki nem abban érkezett, azon is volt valamilyen viseletkiegészítő – hangsúlyozta Müller Anita.

– Nagy örömünkre, az idei bálon a méhkeréki táncosok is részt vettek. Egy koncertsorozat alkalmából a táncosok vezetője Pápán tartózkodott, s nagyon megtetszett neki város, s akkor beszéltük meg, hogy a csoport soron következő kirándulása ide vezet – emelte ki Müller Anita, aki elárulta, pénteken a pápai vadvirágosok méhkeréki táncokkal ismerkedtek a próbájukon.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is részt vett a bálon. Mint mondta, nagy örömmel fogadták el Müller Anita meghívását, s boldogan vettek részt a pápai harmadik viseleti bálon.

– Úgy gondolom, a hagyományok megélése nagyon fontos. Müller Anita sok munkát végez azért, hogy a Kárpát-medencében fellelhető táncok, szokások továbbra is életben maradjanak. A Méhkerék Hagyományaiért és Kultúrájáért Egyesület is ezt teszi.  A Békés megyei Méhkerék nagyon meghatározó település a hazai románság életében.  Sok népművelőt adott a román kultúra számára. Az egyesület a méhkeréki táncokat, hagyományokat próbálja megőrizni és átadni a fiatal generációknak – hangsúlyozta az elnök, aki kiemelte, a pápaiakkal abban látja az együttműködés lehetőségét, hogy közösen ápolják, őrizzék hagyományaikat.

Kovács János, a Méhkerék Hagyományaiért és Kultúrájáért Egyesület elnöke kiemelte, Méhkerék néptáncáról és népzenéjéről híres kis község.

– Mi román bihari táncokat táncolunk. Az egyesületünk négy-öt évvel ezelőtt alakult, régi táncosainkból. Táncaink pörgősek, zenénk pedig dallamos. Kimondottan méhkeréki viselet nincsen, főként utcai, úgymond templomba járó öltözékben táncolunk, a férfiak fehér ingben, sötét pantallóval, a nők szintén sötét ruhát viselnek – tudtuk meg.

A bált dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg. Mint mondta, ő mindig nagy szimpátiával és lelkesedéssel kísérte a pápai néptáncosok programjait, legyen szó gálaműsorról vagy fellépésről, próbáról. Valamikor nagyon régen beszélgettek arról, hogy lehetne Pápán egy viseletes bált rendezni, s most már harmadik alkalommal szervezte ezt meg a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület.

Örömét fejezte ki, hogy a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is ellátogatott Pápára.

– A két városnak van egy közös testvérvárosa, Kovászna, ahová együtt szoktunk menni. A Méhkerékhez közeli Gyula és Pápa közt pedig sok a hasonlóság, például mindkét városban van húsgyár, kastély és termálfürdő. Én ajánlom mindenkinek, hogy ha teheti, látogasson el Gyulára – mondta a polgármester.

A talpalávalóról Németh Dénes zenekara gondoskodott az est során.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: