Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kerékpártúra a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján

Babos Petra | 2021.11.21.

Városi kerékpártúrát szervezett Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Rendőrkapitányság ma délután a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából.  A biciklis csapat a túrán a Fenyveserdő bölcsődétől az új vajdai kerékpárúton át a Gróf úti bicikliúton haladt végig, majd a várkerti és Erzsébet ligeti kerékpárutat érintve kerekeztek az Esterházy úton és a Győri úti bicikliúton a Kálváriáig.  A rendezvényen fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a kerékpártúra kapcsán a Médiacentrumnak elmondta, a mai napon a közlekedési balesetek áldozatairól emlékeztek meg.

– A kerékpárút építéseknek és a kerékpárral való közlekedés népszerűsítésének egyik feltétele, hogy biztonságosan lehessen biciklivel közlekedni, ezért is tragikus, ha kerékpáros balesetek fordulnak elő. Az egyik beruházás, amit ma birtokba vettünk, a Vajda lakótelepre vezető kerékpárút egy teljesen biztonságos közlekedési folyosót kínál a Vajdán élőknek, ha a belvárost szeretnék megközelíteni. A mai túrán azt mutattuk meg, hogy a város egyik pontjából a másikba már folyamatosan kerékpárúton haladva is el lehet jutni – tudtuk meg a polgármestertől, aki elárulta, a kerékpárutas pályázatok támogatásának egyik feltétele, hogy azoknak hálózatosnak kell lenniük.

– A kerékpárutaknak jó lenne elérniük a borsosgyőri kerékpárút kezdetéig, tehát a Celli úton végig kellene vezetni ezt, illetve kellene egy a Celli úttól az Erkel Ferenc és Bocsor utcán, ki az ipari parkig, hiszen azon a munkahelyek megközelítése lehetővé válna a város jelentős részéből  – emelte ki dr. Áldozó Tamás, aki hozzátette, a következő európai uniós ciklusban is lesz lehetőség kerékpárutak építésére pályázni.

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, 2015-ben határozta el a Pápa Városi Baleset-megelőzési Bizottság, hogy november végén, a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján kerékpártúrával tiszteleg, s felhívja a kerékpáros közlekedésre a figyelmet. Céljuk a programmal az volt, hogy a kerékpárosok figyelmét is rávilágítsák a szabályos közlekedésre, valamint a biztonságukat növelő kötelező tartozékok használatára.

– Pápa város azon szerencsés települések közé tartozik, ahol a biciklisek többsége őszre és télre sem teszi el a kétkerekű járművét. Fontos, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét a kerékpárosokra. A túra egyik célja, hogy a biciklis közlekedésre ráirányítsuk a figyelmet. A kerékpárost nem védi a járműje, bukósisakot is csak akkor kell viselni, ha lakott területen kívül 50 km/h sebességgel szeretne tekerni. A gyalogosoknak a városban szinte mindenhol rendelkezésükre áll a járda, ahol elszigetelten közlekedhetnek. A bicajosoknak sokszor a gépkocsikkal együtt kell használniuk az úttestet. Szeretnénk a gépjárművezetőket arra kérni, hogy legyenek toleránsak a kerékpárosokkal, ha előzik őket, tartsanak mellettük megfelelő oldaltávolságot és az elsőbbséget minden esetben adják meg nekik – hangsúlyozta a címzetes rendőr alezredes.

– Ahhoz, hogy a biciklisek se váljanak balesetek áldozatává amiatt, hogy nem ismerik a szabályokat,  egy kis ismeretanyagot is adtunk nekik. A túra során többnyire kerékpárutakat vettünk igénybe, példát mutatva ezzel, hogy ezeken az utakon vannak a legnagyobb biztonságban, használják azokat – mondta Császárné Elek Veronika.

Oláh-Szabó Bernadett kislányával kerékpározott a túrán. A fiatal édesanya elmondta, nagyon szeretnek biciklizni, s örülnek, hogy a Vajda felé is elkészült a kerékpárút, hiszen óvodába és iskolába is így mennek, de gyakran a szabadidejükben is tekernek – tudtuk meg a fiatal hölgytől, aki hozzátette, ha kerékpároznak, ügyelnek a biztonságra, láthatósági mellényt viselnek, a biciklijüket lámpákkal, fényvisszaverő prizmákkal látják el.

A túra a Kálvária temetőnél ért véget, a katolikus és a református egyházak képviselőinek gondolataival, majd mécsesgyújtással emlékeztek a résztvevők a közlekedési balesetek áldozataira.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: