Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ön hogyan készül az adventre?

Babos Petra | 2021.11.23.

Advent a várakozás és a belső elcsendesedés időszaka. Ilyenkor ünnepi díszbe öltöztetjük az otthonunkat, s készülünk az év egyik legszebb ünnepére. Pápán a belvárosban a Városgondnokság szakemberei már elhelyezték az ünnepi fényfüzéreket, s ma délelőtt helyére került a város karácsonyfája is. Megkezdődött az ünnepre hangolódás. Ezúttal arról kérdeztük a belvárosban a járókelőket, hogyan készülnek az adventre.

Gombás Lajosné kérdésünkre elmondta, minden évben saját kezűleg, a gyerekeivel, unokáival készíti el az adventi koszorúját.

– Nagyon várom az adventet. A házat különösebben nem szoktuk dekorálni, de azért pár kedves dísszel ünnepibe öltöztetjük azt. A városi adventi rendezvényeken rendszeresen részt veszünk, most vasárnap is tervezzük, hogy a családdal felsétálunk, megnézzük a belváros ünnepi fényeit, s iszunk egy forralt bort. Örömmel nézzük meg a gyerekek karácsonyra hangoló műsorát. Advent idején minden vasárnap elmegyünk a templomba, hogy lelkileg is felkészüljünk az év legszebb napjaira – tudtuk meg Gombás Lajosnétól, aki hozzátette, reméli, a járványhelyzet nem szól majd közbe, s karácsonykor együtt lehet a nagy család.

– Nem igazán készülök az adventre, hiszen egyedül élek. Azért az adventi koszorút előveszem, s vasárnaponként meggyújtok egy-egy gyertyát. A karácsonyt együtt töltjük a gyerekekkel, unokákkal. Régebben advent idején eljártam a templomba, ám amióta idős vagyok, a Mária Rádiót hallgatom és a televízióban követem a szentmiséket – mondta Maradics Lászlóné.

Koncz Sándor sem készül különösen az adventre. Mint mondta, soha nem tartották annyira lényegesnek, hogy a házat feldíszítsék, de persze az adventi koszorút előveszik, s minden vasárnap meggyújtják azon a gyertyákat.

– Karácsonykor összegyűlik a nagy család, s akkor együtt leszünk minden. Advent számomra az összetartozás, a megbékélés, a szeretet időszaka. Ez minden családban meg kellene, hogy legyen, anélkül, hogy advent van, de decemberben mindenki jobban odafigyel a másikra – tudtuk meg Koncz Sándortól, aki hozzátette, a temetőkbe advent idején kimennek, s gyertyát gyújtanak az elhunyt szeretteik emlékére.

Tamásfi Mónikáék minden évben feldíszítik a lakásukat karácsonyi dekorációval.

– Nemrégiben sikerült egy nagyon szép adventi díszt vásárolnom. Az ajándékokkal minden évben bajban vagyok, hiszen elhatározom, hogy advent idején beszerzek mindent, de aztán sokszor az utolsó pillanatokra marad ez. Idén mindenképpen fel szeretnénk menni a városi adventi programokra, így ráhangolódunk az ünnepekre – hangsúlyozta a fiatal hölgy, aki számára az advent a szeretetről, az családdal töltött időről szól.

Kádár-Makai Gabriella elmondta, nagyon várja két kisfiával az adventet és a karácsonyt.

– Éppen ma indultam el, hogy adventi koszorút vásároljak. A gyerekek miatt szépen kidekoráljuk a házat, elsősorban saját készítésű díszekkel. A karácsonyi bevásárlást az interneten bonyolítom, ott kinézem, hogy mit hozzon a Jézuska, s megrendelem. Törekszem arra, hogy a gyerekeknek sok karácsonyi dalt, éneket tanítsak. Idén a Jézuska előre küld ajándékot, az adventi naptárat, s így számoljuk, mikor érkezik el a szenteste napja. Emellett egy mesekönyvből minden nap felolvasok a kicsiknek egy-egy karácsonyi történetet – emelte ki az anyuka, aki hozzátette, számára az advent a lelki feltöltődés, ráhangolódás az ünnepekre. Ilyenkor mindenki jobban odafigyel a másikra, s ez nagyon fontos.

– Várom már az adventet, hiszen az év legszebb ünnepére hangoló időszak ez. Feldíszítem a lakást, a bejárati ajtónkat, az étkezőt és a lépcsőfeljárónkat fényekkel, füzérekkel. Minden évben készítek  adventi koszorút, az alapanyagokat már megvásároltam, a héten készítem el. Minden vasárnap meggyújtjuk a gyertyát, s énekelünk, beszélgetünk a közelgő karácsonyról. A városi rendezvényekre minden évben elmegyünk, idén is szeretnénk a vasárnapi gyertyagyújtásokon részt venni, s megnézni a Fő téri karácsonyfát, a betlehemet és a kivilágított belvárost – mondta Rajki Ervinné.

Az adventi ráhangolódás november 27-én, szombaton kezdődik az Esterházy-kastélyban, ahol kézműves-foglalkozásra várják a családokat.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: