Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A Petőfi-bicentenáriumra készülnek a városbarátok

Babos Petra | 2021.11.25.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet nevében Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő tartott tájékoztatót ma délelőtt az Esterházy-kastély előtti Petőfi-szobornál. Mint mondta, idén 180 éve, hogy 1841-ben először Pápára jött Petőfi Sándor. 2022-ben ugyancsak kerek 180. évfordulója lesz annak, hogy 1842-ben itt vetette papírra először a Petőfi nevet a Tolvaj huszár című románca alá, – itt vette fel a Petőfi nevet, vagyis „Petrovicsból Pápán lett Petőfi” -, és annak, hogy napvilágot látott első nyomtatásban is megjelent költeménye, A borozó.

– Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezünk 2023-ban. Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet kiemelten fontosnak tekinti a pápai Petőfi-emlékezet gondozását. Úgy véljük, hogy a legméltóbban úgy lehet egy irodalmár emlékét ápolni, fenntartani, életpályáját, tevékenységét megismerni, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait folyamatosan olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is. Éppen ezért kezdeményezzük, hogy a Petőfi-bicentenáriumig, 2023-ig, minden hivatalos városi eseményen, egyéb intézményi ünnepségeken Pápán, hangozzék el egy-egy Petőfi-vers, és amikor a diákok jutalmazására kerül sor a városban, Petőfi-versesköteteket kapjanak a tanulók – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán, majd hozzátette, gondolkodásra szeretnék buzdítani Petőfi versein keresztül a pápaiakat, azt szeretnék, ha a lakosság a Petőfi-emlékévekben sok Petőfit olvasna.

– Elindítjuk a Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára című helyi irodalmi-lokálpatrióta mozgalmat. Ki-ki a számára legkedvesebb Petőfi-versidézetét ráírhatja egy-egy szalagra, s azt a kastély előtti Petőfi-szoborhoz elhozhatja, Petőfi vándorbotjára rákötheti, így az errefelé járókat, a szobor előtt megálló érdeklődőket olvasásra, gondolkodásra késztetheti. Ha összegyűlik egy nagy köteg ezekből az emlékszalagokból – ha azokat nem tulajdonítják el illetéktelenek – jövő ilyenkor átnyújtjuk a városi múzeumnak megőrzésre. Az első három Petőfi-idézettel ellátott szalagot az egylet három önkéntese kötötte fel ma délelőtt – tájékoztatott Kerecsényi Zoltán.

Az egylet ügyvivője elmondta, 2023-ban száz éve lesz, hogy Géczy István színműíró, színész tollából napvilágot látott A pápai diákok – Ünnepi játék Petőfi életéből című színmű. Szeretnék, ha ezt a jelenlegi pápai diákok felelevenítenék és előadnák jövőre.

– Örülnénk, ha több iskola is megpróbálkozna ezzel, s akár rögzíthetnék az előadást, s azt az interneten, iskolájuk honlapjain, közösségi felületein közzétehetnék a pápaiak számára, s egyletünk ezeket díjazná is – emelte ki az ügyvivő.

Kerecsényi Zoltán elmondta, egyetemista fiatalok készítik a Petőfi: Legenda születik című filmet, mely egy teljesen új megközelítésből mutatja be a költő és forradalmár életét, annak fordulópontjait, így Pápára is hangsúlyt helyeznek. Szeretnék, ha Pápán lenne majd a filmfeldolgozás díszbemutatója.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: