Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Együtt a mellrák ellen

Pintér-Papp Eszter | 2020.10.21.

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. A Megújulás Klub évtizedek óta komoly erőfeszítéseket tesz az emlőműtött hölgyek összefogásáért és a betegséggel, szűrővizsgálatokkal kapcsolatos ismeretek átadásáért. Ahogy Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója a Megújulás Klub Élni szép című jubileumi kiadványához írt ajánlásában megfogalmazta, „A Megújulás Klub legfőbb ereje az a humánus, elfogadó, befogadó attitűd, mely nagyfokú segítőkészséggel párosul. A közösség tagjainak támogatásán túl a hozzájuk forduló emberek felkarolásával, valamint felvilágosító, ismeretterjesztő tevékenységével társadalmi szinten is mérhető és értékelhető aktivitást fejt ki.”  Hörömpöly Imrénével, a klub vezetőjével és Lautner Judittal, a Farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetőjével, a klub tagjával beszélgettünk a Rózsaszín október kezdeményezés kapcsán.

Hörömpöly Imréné: – Amikor a diagnózis megszületik, a beteg először megijed – ahogy én is annak idején. Utána azonban kialakult bennem egy hatalmas dac, hogy úgysem fog legyőzni a betegség! Ezután megpróbáltam olyan embereket keresni, akik már átestek azon, aminek én még csak az elején tartottam. Ugyanakkor nekem az is erőt adott, hogy édesanyám is emlőműtött volt és utána még élt húsz évig. De arra is gondolnom kellett, hogy még fiatal voltam, ott voltak a gyermekeim, tehát fel kellett vennem a harcot. Később, a műtét után már az kötött le, hogy próbáljak segíteni másoknak. Ez a feladat rendkívül sokat jelentett nekem, és így sokkal könnyebb volt. Természetesen én is féltem, izgultam és sírtam sokat, mint mindenki ebben a helyzetben, de ez vele jár sajnos. Most azonban már elmondhatom, hogy januárban lesz 23 éve és győztesként kerültem ki a harcból.

– Mi  a véleményük, mi lehet az oka annak, hogy évente több mint kétezer nő hal meg egy olyan betegségben, ami korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható?

Lautner Judit: – Az elsődleges ok, hogy sajnos még mindig kevesen vesznek részt a szűréseken és az esetek jelentős részében túl későn diagnosztizálják a betegséget. Tudni kell, hogy a többi daganathoz hasonlóan korai szakaszban az emlődaganat sem okoz panaszokat, emiatt későn fordulnak orvoshoz a betegek. Hangsúlyozni kell, hogy 20 éves kortól ajánlott az önvizsgálat, de a korai felismerés legjobb módszere a mammográfiai szűrővizsgálat, melyre a 45-65 év közötti hölgyek kétévente személyes behívót kapnak. Sajnos a járványügyi veszélyhelyzet idején szüneteltek a népegészségügyi szűrővizsgálatok. Mivel most a fókusz kissé eltolódott, fontosnak éreztük, hogy a rendezvényeinkkel – a kastély rózsaszín kivilágításával, a faültetéssel és a fán elhelyezett üzenetekkel – ráirányítsuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.  

– Vannak olyan rizikófaktorok, amelyek esetén kiemelten fontos, hogy részt vegyünk a mammográfiai szűrővizsgálaton?

Lautner Judit: – Magas rizikót jelent, ha az egyenesági rokonoknál korábban előfordult emlőrák vagy petefészekrák, a 10-30 évvel korábbi, mellkast érintő besugárzás, illetve a BRCA1-2 mutáció, ami egy génhiba és szintén emlőrákot okoz. Az ezen csoportba tartozó hölgyeknél már 30 éves kortól végeznek mammográfiai vizsgálatokat.

– A vizsgálatról mit kell tudni? Mennyire fájdalmas, kell-e tartanunk tőle?

Hörömpöly Imréné: –  A mammográfiai vizsgálat nem kellemes érzés, de csak pár pillanatig tart. Véleményem szerint megéri, egyáltalán nem kell tőle félni. Ráadásul egy későn diagnosztizált betegség esetén ennél sokkal, de sokkal rosszabb dolgokon mennek keresztül a betegek.

– Talán kevesebbet beszélünk erről, de férfiakat is érint az emlőrák.

Hörömpöly Imréné: – Az ismeretségi körömben több férfi is van, akinek emlődaganata volt. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a férfiakra is érvényes a szabály, hogy ha valami rendelleneset vesz észre magán, haladéktalanul forduljon orvoshoz. Igaz, hogy száz emlőrákos esetből általában csupán három férfi, de köztük is előfordul ez a betegség és. Ráadásul a férfiak talán még a hölgyeknél is jobban szégyellik, hogy emlődaganatuk van. És mi azért dolgozunk – legyen az nő vagy férfi -, hogy átadjuk a betegséggel kapcsolatos ismereteinket és elmondjuk, hogy ezt a betegséget nem kell szégyellni. Ezért várunk minden érintettet a Megújulás Klub tagjai közé. Hiszen mi nem a betegségen kesergünk, hanem közös programokat szervezünk, kirándulni, tornára, uszodába járunk – persze ebben a járványos időben erre most nincs lehetőség – és ami a legfontosabb, nagyon figyelünk egymásra.      




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: