A hálaadást ünnepelték a Tarczyban

470
Fotó: Babos Petra

A Tarczy Lajos Általános Iskolában már évek óta hagyomány, hogy megünneplik az amerikaiak egyik legnagyobb családi ünnepét, a hálaadást. Hardi Tünde, a két tannyelvű tagozat vezetője elmondta, az iskola nagy hangsúlyt fektet az angolszász ünnepek megismerésére, ezért minden novemberben megünneplik a hálaadást.

– Az Amerikai Egyesült Államokban minden év novemberében a negyedik csütörtökön tartják a hálaadás napját, a Thanksgiving Day-t, amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep. A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán bevándorlókig vezethető vissza. A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték el új életüket, rendkívül hideg telük volt, kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak, a tavaszt a 102 bevándorlónak csak mintegy  fele érte meg. A következő évben az indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be – tudtuk meg Hardi Tündétől.

A tagozat vezetője hangsúlyozta, idén a járványhelyzet átírta a hálaadás napi forgatókönyvüket.

– A múlt héten karanténba került az az osztály, akik műsort adtak volna, így ma pótoltuk ezt. A színdarabot más osztályok is megtekintették volna, de sajnos ez elmaradt. A műsort a 4. e osztályosok mutatták be, de a 6.e és a 8.e osztályokból is közreműködtek benne tanulóink. A diákokat Stall Anita angoltanár készítette fel. A műsort rögzítettük is, s az iskola szerveréről elérhető lesz a diákság számára – mondta Hardi Tünde.

– A két tannyelvű tagozatra járó diákok a célnyelvi civilizáció órán tanulnak a hálaadásról. Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadást Abraham Lincoln elnök nyilvánította ünneppé. Ilyenkor a családok közös vacsorával ünnepelnek, s focimeccseket néznek. Az első telepesek nagy lakomát rendeztek a bőséges aratás után, s hálát adtak az Istennek és indián barátaiknak a sok jóért, segítségért, amit új hazájuk nyújtott nekik – zárta gondolatait Hardi Tünde.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!