Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Együtt rezdülő lelkek alkotta betlehem az Esterházy-kastély udvarán

Pintér-Papp Eszter | 2021.12.01.

„Aki karácsony titkát nem értette meg, az a keresztény lét lényeges elemét nem értette meg. Aki ezt nem fogadta el, nem juthat Isten országába” – Assisi Szent Ferenc, az első betlehem felállítója erre emlékeztette saját korát, s minden utánuk következő kort. A betlehemállítás hagyománya tehát egészen 1223-ig nyúlik vissza, amikor Assisi szentjének kezdeményezésére az itáliai Greccio városában egy barlangban megelevenedett a születéstörténet.

A betlehemállítás hagyománya az évszázadok során széleskörűen elterjedt, mára talán nincs is olyan település hazánkban, ahol advent idején ne jelenítenék meg Jézus születésének történetét.

Így van ez Pápán is, ahol az adventi díszvilágítás és a közösségi karácsonyfa felállítása mellett a betlehem is hozzátartozik az ünnepi készülődéshez. Advent első vasárnapján csodálhatták meg először az érdeklődők a város új, különleges betlehemét, melyet a Pegazus Színház művészei álmodtak meg.

– Régi vágyunk volt, hogy elkészüljön egy olyan betlehem, ami Pápa városra jellemző, ami csak az övé és igazán méltó ehhez a gyönyörű, barokk belvároshoz. Ehhez természetesen az önkormányzatnak meg kellett teremtenie a megfelelő anyagi feltételeket, és végre most megvalósulhatott az elképzelésünk és elkészülhetett ez a sajátos pápai betlehem – mondta el a Médiacentrumnak Végh Zsolt, a Pegazus Színház igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy több hónapos előkészítő munka után épülhetett meg a betlehem az Esterházy-kastély udvarán.

Végh Zsolt több érdekességre is felhívta a figyelmünket, köztük arra, hogy a háttér az Esterházy-kastély Nádor termében lévő Pilgram-festmény alapján készült olajfestmény, emellett az Esterházy-család címere szerepel az épületen és ez teszi igazán pápaivá az alkotást, melyben megjelennek a születéstörténet alapszereplői, a Szent család, a háromkirályok és a pásztorok, akik az alkotás egészéhez hasonlóan a barokk kor jegyeit viselik.

– Nagyon sok ember dolgozott azért, hogy ez az alkotás elkészülhessen. A pápai betlehem képzőművészeti tervezője Sarkadi Nagy László igazgató kollégám, a háttérképet Balázs János festette, aki a bábok festésében is segédkezett. Ugyancsak a bábok festésében vállalt nagy feladatot Császárné Csirmaz Enikő, a barokk fejeket Korecz Károly és csapata faragta, a jelmezeket Csutiné Rozmán Csilla készítette. Tehát sok ember együtt rezdülő lelke és együtt járó agya az, ami ezt a képet, amit a kastély udvarán láthatunk, megalkotta – hangsúlyozta Végh Zsolt.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.19.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: