Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A fény ünnepe a zsinagógában

Babos Petra | 2021.12.04.

A hanuka a zsidók egyik legfontosabb, legkedveltebb ünnepe, amikor a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek. A hanukát, azaz a fény ünnepét ötödik alkalommal szervezte meg a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a zsinagógában ma délután.

Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, nagy öröm számukra, hogy a fény és a hanukai csoda kapcsán ismét együtt lehetnek a zsinagóga falai között.

– „Nagy csoda történt itt.” Nész gából hájá pó. E mondat szavainak kezdőbetűi olvashatók a hanukai gyertyajáték, a pörgettyű, szevivon oldalain Izraelben. Csoda történt, a nyolc napig égő olajmécses csodája, melyre a hanukai gyertyatartó nyolc ágával és az azt kiegészítő szolgalánggal emlékezünk azóta is. Ma este azt az örömet szerettük volna megosztani, melyet a fény jelent, nemcsak a zsidóság, hanem minden ember számára – hangsúlyozta az elnök.

Idén november 28-án este gyújtották meg a hanuka első gyertyáját, mely egybe esett az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával is.

– Vasárnap lobban fel mind a nyolc láng és a szolgagyertya fénye a hanukai gyertyatartón és ekkor gyújtják meg az újabb gyertyát is az adventi koszorún. Szép kerete ez idén a hanukának, a fényben gazdag ünnepek találkozásának. Így válik teljessé az ünnep fénye, napról napra több melegséget, örömet hozva az otthonokba, közösségekbe – mondta Schmidt Orsolya, aki hozzátette, a hanukia kilenc ága a múltat idézi fel, egy olyan győztes harcot, melynek eredményeként a zsidóság újra fényt gyújthatott a II. Szentély falai között.

Az összejövetelen Mayer Attiláné egyesületi tag egy hanukai mesét olvasott fel, majd az ünnep csodájáról Németh Márta egyesületi tag beszélt.

A rendezvény legfontosabb része, a hanukai gyertyák meggyújtása volt, ennek fellobbantásában az egyesületi tagok segítettek.

A hanuka nyolc napja alatt minden este, az első csillagok feljövetele után meggyújtják a családok a hanukai gyertyákat vagy olajmécseseket. A gyertyatartókat aztán jól látható helyre teszik, hogy megoszthassák a fény szépségét és örömét, hogy hirdessék a csodát.

A gyertyagyújtáshoz egy zsidó dallam is tartozik, ez a hanukai dal, amelyet a megjelentek együtt énekeltek.

Schmidt Orsolya a Médiacentrumnak elmondta, a hanuka ünnepével zárták az idei évet.

– Szerencsére nyáron és ősszel sikerült az egyesületi találkozások rendszerességét visszaállítani, péntekenként tartunk összejöveteleket. Nagy öröm számunkra, hogy a Református Gyülekezeti Házban kaptunk helyet, amíg nem lesz sajátunk. Ha a járványhelyzet engedi, a szabadegyetemet szeretnénk újraindítani január végén. A purim ünnepe március 16-án lesz – tudtuk meg az elnöktől.

A hanuka ünnepén a résztvevők olajban sült finomságokat kóstolhattak és forró teát is ihattak.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: