Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Emlékdíjjal ismerték el Váminé Molnár Emma helyismereti munkáját

Babos Petra | 2021.12.08.

Kiemelkedő helyismereti munkájáért dr. Csiszár Miklósné-emlékdíj elismerésben részesült a közelmúltban Váminé Molnár Emma, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa.

Dr. Csiszár Miklósné 1968-tól nyugdíjazásáig az Eötvös Károly Megyei Könyvtár munkatársa volt, 1980-tól 2003-ig helyismereti könyvtárosként dolgozott. Nagy szerepe volt a helyismereti kutatásban és a könyvtár, a szabadpolcos helyismereti részleg létrehozásában. A díjat férje, dr. Csiszár Miklós alapította. Az alapító szándéka, hogy olyan Veszprém megyében dolgozó könyvtárosok kapják a díjat, akik precíz és nélkülözhetetlen háttérmunkájukkal segítik a helyismerettel és helytörténettel foglalkozó kutatókat – tudtuk meg a Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetőjétől, Polovitzerné Antal Mónikától, aki hozzátette, az idei évben Váminé Molnár Emma nyugalmazott helyismereti könyvtárost jelölte a Jókai Mór Városi Könyvtár  több évtizedes,  helyismereti gyűjteményben eltöltött szakmai munkásságának elismeréseként a díjra.

Váminé Molnár Emma több mint negyven évet töltött első és egyetlen munkahelyén, a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Pályafutása során példaértékű szakmai munkát végzett, melyet 2018-ban az MKE Veszprém Megyei Szervezete Veszprém megye könyvtárügyéért díjjal ismert el A könyvtáros hivatásért kategóriában. Egykori kollégájával, Kerekes Károllyal együtt alakították ki, különítették el a helyismereti gyűjteményt a könyvtár állományából, majd gyarapították folyamatosan. 1989-től több mint harminc évig szervezte és vezette a nyári honismereti tábort, melynek elsődleges célja az volt, hogy erősítsék a gyerekeknek a városhoz és annak környékéhez való kötődését. Gyermekkönyvtárosként különös hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen a helyismereti gyűjtemény értékes anyagának megismerésére. A nagy évfordulókhoz kapcsolódva rejtvényfüzeteket állított össze, melyekben a helyi vonatkozásokra helyezte a hangsúlyt.

A nyugalmazott gyermekkönyvtáros örömmel vette át az elismerést.

– Nagyon jóleső érzés, hogy elismerték a munkámat, úgy érzem, nem volt hiábavaló, amit éveken keresztül csináltam a könyvtárban. Meglepődtem, hogy a közösségi médiában mennyi gratulációt kaptam – mondta Váminé Molnár Emma.

– Bármilyen újságcikket vagy televíziós anyagot látok, ami Pápáról szól, arra azonnal felkapom a fejemet. Jelenleg a Martonfalvay család leszármazottjainak kutatok, illetve jövőre Pápa-Tapolcafőn a harangszentelés évfordulója lesz, s arra keresek információkat. A karantén idején sokan megkerestek, mert nem tudtak könyvtárba menni, nekik is tudtam segíteni különböző dokumentumokkal – tudtuk meg Váminé Molnár Emmától.

A nyugalmazott gyermekkönyvtáros a Pápa és Vidékének elmondta, nagyon fontos, hogy már fiatalkorban megismerkedjenek a gyerekek a helytörténettel.

– Csak akkor nevelhetünk igazi lokálpatriótákat, ha megmutatjuk mi az, ami körülöttünk érték. A gyermek azokhoz a helyekhez kötődik élete során, amelyiknek ismeri a múltját is. Nem mindegy, hogy ha a városban végigsétál, tudja-e, hogy melyik épületnek mi a története. A gyerekeknek már nagyon sok legendát meséltem az egyes épületekről, az ott élőkről. Így nevelhetünk belőlük jó lokálpatriótákat – hangsúlyozta a nyugalmazott könyvtáros, aki hozzátette, a helytörténeti sétákat nyugdíjba vonulása után, a Várostörténeti Honismereti Kör vezetőjeként is folytatja.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: