Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Pilinszky-kiállítás a Refiben

Babos Petra | 2021.12.08.

Kiállítással emlékezik Pilinszky János születésének századik évfordulójára a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes a kiállítás kapcsán a Médiacentrumnak elmondta, Pilinszky születésének évfordulójára a 12. M osztállyal készültek. Az iskola ablakait száz idézettel díszítették, a költő életrajza a díszterem előtt olvasható. Emellett Ruttmayer-Kajtár Szilvia meseillusztrációiból és Lukács Katalin bábjaiból kamarakiállítást is rendezett az iskola.

A tárlatot Kerpel Péter művésztanár, a képzőművészeti tagozat vezetője nyitotta meg. Mint mondta, Ruttmayer-Kajtár Szilviának voltak Pilinszky-mesékhez illusztrációi, s felajánlotta, hogy szívesen bemutatná az iskolában.

– Kollégáink, akik ebben a tanévben csatlakoztak hozzánk, bemutatkoztak egy kamarakiállítás keretében, így a diákok és a tanárok is láthatják kettőjük munkásságának egy részét. Lukács Katalin nagyon sokrétűen tapasztalt, kreatív, kiváló közösségteremtő személyiség. Szerteágazó tevékenységében jelen van a bábkészítés is. Ő Pilinszky, Az aranymadár című meséjéhez készített bábfigurákat – emelte ki Kerpel Péter.

Ruttmayer-Kajtár Szilvia elmondta, Pilinszky költészetét nagyon szereti, színes képein a Nap szültése című mese illusztrációi jelennek meg.

– Annak ellenére, hogy mesékről van szó, nagyon komolyak, inkább a felnőtteknek szólnak. Mindannyian a fény születését, a karácsonyt várjuk. Nekünk nagy szerencsénk, s hálát adhatunk, hogy Pilinszky János és Katona György vezet minket ezen az úton, s mutatják az irányt útjelzőként. A Nap születése, amire most mindannyiunknak szüksége van – hangsúlyozta a tanárnő.

A kiállítás a díszterem melletti folyosón tekinthető meg.


  • Friss hírünk
    ZENE

    Mikor átjár bennünket a zene rezgése…

    Az amerikai énekes-dalszerző, Ray Dalton (1990) 6 évesen kezdett el énekelni...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: