Óriási adventi naptár a belvárosban

1266
Fotó: Pintér Ádám

A Tarczy Lajos Általános Iskola Jókai utcai homlokzatának ablakaiban néhány napja rejtélyes számok jelentek meg, majd az ablakok napról napra egyre díszesebbek lettek. Butiné Kemenczki Anitának, Fiteró Hajnalkának és Tischlerné Simon Tímeának köszönhetően hatalmas adventi kalendáriummá alakult az iskola, az ünnepi várakozás örömét sugározva a diákok és az erre sétálók számára.

– Az ötlet Tischlerné Simon Tímeától származik. Ő vetette fel, hogy a kistérség falvaiban már hagyománnyá vált élő adventi kalendáriumot valósítsuk meg az iskola főhomlokzatán és örvendeztessük meg ezáltal magunkat és a pápai közösséget – mondta el a Médiacentrumnak Butiné Kemenczki Anita.

A gondolatot aztán tettek követték. Először a hatalmas számok kerültek fel az ablakokra, és minden nap kidíszítik azt az ablakot, ami az adventi kalendárium aktuális számát jelképezi. Mire eljön december 24., az iskola összes ablaka teljes pompájában ünnepeli a karácsonyt.

A Tarczyban azonban az ablakokon túl a folyosók is ünnepi díszben pompáznak már, az aulában az adventi koszorú mellett a „magyar karácsonyfa” is díszbe öltözött, a hagyományos, Európa számos országából származó díszekkel ékesített „nemzetközi karácsonyfát” pedig néhány nap múlva díszítik.

Venczel Csaba intézményvezető úgy fogalmazott, az adventi készülődés jegyében napról napra egyre jobban áthatja iskolájuk közösségét az ünnepi hangulat. – Ennek ötletes kifejezése a kollégáim által kigondolt és megvalósított adventi ablakkalendárium is. Emellett hetente meggyújtunk egy gyertyát iskolánk adventi koszorúján, kialakítottunk egy karácsonyváró kuckót az aulában, középpontjában a karácsonyfával. Közben folyamatosan érkeznek Európa különböző iskoláiból Spanyolországból, Portugáliából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Olaszországból, Ausztriából, Görögországból a szebbnél szebb karácsonyfadíszek. Mikulás-műsorunkat közzétettük iskolánk honlapján és készülőben van karácsonyi ünnepi műsorunk, melyet a járványhelyzetre tekintettel szintén az interneten teszünk elérhetővé mindenki számára. Az osztályközösségekben lelkes készülődés folyik, a gyerekek és a pedagógusok közösen állítanak karácsonyfát és dekorálják a tantermeket – sorolta az ünnepi készülődés részleteit Venczel Csaba.

 A Tarczy-iskola tehát adventi kalendáriumával a város közösségének is kedveskedik, és azt tervezik, hogy a kezdeményezésből hagyomány lesz és minden év decemberében kidíszítik az intézmény ablakait.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!