Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Már használható a Kékfestő Múzeum udvarán átmenő kerékpárút

Huszár Hajnal | 2021.12.09.

Szerda délutántól már használhatják a kerékpárosok és gyalogosok a Kékfestő Múzeum udvarán átvezető utat, ami a legújabb eleme a biztonságos kerékpáros közlekedési infrastruktúrának. Az építési kordonokat dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester bontotta el kollégái és a kivitelező cég munkatársai közreműködésével, az új útszakaszon áthaladó első biciklisek a Tarczy-iskola diákjai és pedagógusa voltak.

Ezzel a 10 millió forintos beruházással egy régi problémát sikerült megoldani, hiszen több mint két évtizede kereste a városvezetés a megoldást arra, hogy az Ady sétány két részét összekösse és a bicikliseknek ne kelljen a Beke utcai kerülővel közlekedniük. A mostani beavatkozás tehát lehetővé teszi, hogy a Csókától a Tapolca sétányon és az Ady sétányon végighaladva, a nagy forgalmú Jókai utca érintése nélkül közlekedhessenek a Várkert irányába és vissza a biciklisek.

Dr. Áldozó Tamás felidézte, az új kerékpáros szakasz az egykori Tapolca-meder felett halad át. A meder az utóbbi évtizedekben nyílt csapadékvíz-elvezető árokként funkcionált, ezt most zárttá tették, a vezeték fölé több rétegű tömörített murva került, arra pedig térkőburkolat. A beruházást a közvilágítás biztosítása és a múzeum első és hátsó kertjét lezáró kerítések megépítése tette teljessé, így a múzeum területe továbbra is védett, a kapu elhelyezése pedig a látogatók közlekedését biztosítja a Kékfestő teljes területén.

Dr. Kovács Zoltán azt emelte ki, hogy ennek a 30 méteres szakasznak a kialakításával nagy lépést tett előre a város a kerékpárosok biztonsága érdekében, hiszen most már Tapolcafőtől egészen a reptérig vagy a húsgyárig folyamatossá vált a kerékpárút, méghozzá a forgalmas közutak elkerülésével. A képviselő emlékeztetett arra is, a kerékpáros közlekedési infrastruktúra fejlesztése mindig fontos volt a városvezetés számára, az ő polgármestersége idején is sikerült jelentős előrelépéseket tenni ez ügyben, az utóbbi egy-két évben azonban ez a törekvés még intenzívebbé vált.

A polgármester hozzátette, a jövő évben a Tapolca sétány és Ady sétány csapadékvíz elvezetésének megújítása átmenetileg okoz majd fennakadást itt a közlekedésben, annak a beruházásnak a befejezésével azonban még jobb minőségű úton közlekedhetnek a biciklisek.

Méri Edina, a múzeum szakmai vezetője úgy fogalmazott, sikerült olyan megoldást találni a problémára, mely úgy biztosítja a közlekedést, hogy az nem zavarja a múzeum látogatóit és a kiállítóhely vendégforgalmát. Az első udvarból – éppúgy, mint régen –, a szárító épületén keresztül lehet kijutni, a hátsó udvarba pedig a kerékpáros úton áthaladva egy kapun keresztül jutnak el a vendégek és a munkatársak. Az átjárót egyébként eltérő színű térkőburkolat is jelzi.

Sirsom Larissza –  aki a Tarczy-iskola diákjaként az elsők között biciklizett végig a Kékfestő Múzeum udvarán áthaladó kerékpárúton – nagyon örült az új útszakasznak, mint mondta, eddig a Jókai utcán közlekedett az otthona és az iskola között, de ezután ezt az utat fogja használni. A nyitást követően a gyalogosok is azonnal birtokba vették az új útszakaszt, számukra is nagy előny a sétány két oldalának összekötése, az pedig különösen fontos, hogy az átjáró megfelelő világítást kapott, így sötétben is biztonsággal használható.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.25.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: