Ötvenéves a Bakonyerdő Zrt.

1047
Fotó: Gulyás Attila

Tavasszal tervezték megtartani emlékezésüket a mögöttük álló ötven évre, de sajnos a járvány közbeszólt. Elmaradt a nyugdíjas találkozóval egybekötött családi napjuk, egész éves rendezvénynaptárukat pedig többször átírta az élet. Végül október 21-én a huszárokelőpusztai vadászházban tartották meg az ötvenedik születésnapjukat. A több, mint 63 ezer hektár földterületen, ezen belül több, mint 60 ezer hektár erdőterületen gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. méltán lehet büszke eredményeire. Jelentősen növelte élőfakészletét, 56 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást,  és faipari üzemeket is működtet.

Varga László vezérigazgató beszédében kitért a kezdeti időkre, amikor 1970. január elsején Keszthelyen létrehozták a Balatonfelvidéki Erdő és Fafeldolgozó Gazdaságot, majd 2001 júliusában költöztek Pápára, nevüket pedig Bakonyerdő Zrt-re változtatták.

– Azt gondolom, hogy a kezdeti nehézségek után összecsiszolódtak a kollégák, bár három egység összevonásával keletkezett a cég, és ez igaz a keszthelyi, valamint a pápai telephelyre is.

A kárpótlás előtt  közel 70 ezer hektár volt a gazdaság erdőterülete, ez ma 61 ezer hektárra zsugorodott, de az élőfakészletük jelentősen nőtt. 10,3 millió köbméter élőfakészlettel rendelkeztek annak idején, ez ma 14,9 millió köbméter, melyet újításokkal és új telepítésekkel folyamatosan növelnek. Napjainkban pedig új kihívásokkal néznek szembe az erdészek, hiszen a klímaváltozás jelentős átalakulásokat okoz az erdők életében.

– Az erdőfelújítások, de elsősorban a telepítések során már figyelünk arra, hogy milyen fafajokat telepítsünk. Figyeljük azt, hogy a termőhely hogyan változik, különösen érzékenyek vagyunk arra, hogy milyen kitettségben telepítünk. Szem előtt tartjuk, hogy vegyes erdőket telepítsünk – mondta a vezérigazgató.

A Bakonyerdő Zrt-t ötvenedik születésnapján köszöntötte dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, pohárköszöntőt mondott Takács Szabolcs kormánymegbízott. Bemutatták az ötven évet átfogó könyvet, melyet Németh Sándor állított össze. Majd leleplezték az ötven évet megörökítő emléktáblát, és fát ültettek a következő generáció számára.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!