Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Kerékpártúra az Igaltól a Csókáig

Huszár Hajnal | 2021.12.11.

A Csóka és az Igal közötti felújított kerékpárút jelképes átadása apropóján szervezett városi kerékpártúrát szombaton délután Pápa Város Önkormányzata. A felújítás a Közlekedésfejlesztés Pápán az Igaltól a Felsővárosig című TOP-projekt keretében zajlott.

A lelkes, hideg és nyirkos időjárástól sem megrettenő kis csapat az Igal lakótelep melletti játszótérnél gyülekezett, ahol dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester és Zsegraics Gyula, a városrész önkormányzati képviselője fogadta a kerékpárosokat és ismertette a projekt részleteit. Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, Pápán nagy hagyományai vannak a kerékpáros közlekedésnek és a város adottságai kiválóak erre, hiszen nincsenek rendkívüli szintkülönbségek. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben, különösen az elmúlt néhány évben sok kerékpárút épült és újult meg, ami megteremti a biztonságos biciklis közlekedés feltételeit. Ma már Tapolcafőtől a vasútállomásig, Borsosgyőrtől a bázisreptérig szinte végig kerékpárúton lehet közlekedni, kerékpárutak vezetnek a lakótelepekre, igazolva, hogy az önkormányzat elkötelezett a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése mellett.

Dr. Áldozó Tamás polgármester arról szólt, a Csóka és az Igal közötti 2,7 kilométeres kerékpárút a Közlekedésfejlesztés Pápán az Igaltól a Felsővárosig című TOP-projekt keretében újult meg, de az önkormányzat saját forrást is biztosított a beruházáshoz, hiszen az igali szakasz részleges felújítása helyett a teljes 1 kilométer hosszú területen új burkolatot építtettek. Megemlítette, a Veszprémi úti szakaszon még ivóvízvezeték-csere zajlik majd, így azt a szervizutat csak utána teszik rendbe.  Arról is szólt, a projekt keretében épült meg az új vajdai kerékpárút és ez a projekt adott lehetőséget arra, hogy a Szabó Dezső utca elején körforgalom épüljön. Kiemelte, ma már komplett kerékpárút-hálózat szolgálja a biciklivel közlekedőket és ezt a jövőben szeretnék tovább bővíteni a lakossági és forgalmi igényeknek megfelelően.

Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, nagyon várták a kerékpárút megújulását, ami nemcsak az Igal lakótelepen élőknek fontos, hanem a tapolcafőieknek és a hegyekben lakóknak is, hiszen közülük is sokan használják nap, mint nap.

A köszöntők után Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályaira hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy ahol kerékpárút van, a bicikliseknek kötelező ott közlekednie, hogy az úttesten való áthaladásnál a bicikliről le kell szállni és a kerékpárt át kell tolni a zebrán, és hogy járdán tilos kerékpározni, hiszen a KRESZ erre csak néhány esetben ad lehetőséget.

Mindezek után a kis csapat két kerékre pattant és végigbiciklizett az Igaltól a Csókáig tartó gyalog- kerékpárúton. A túra résztvevői között volt Rózsás Tiborné is, aki hosszú ideje rendszeresen kerékpározik. Mint mondta, aktív korában a munkahelyére is biciklivel járt, most nyugdíjasként is azzal közlekedik és egészségmegőrzési céllal is gyakran kerékpározik.

– Nagyon örülök a felújításnak, igazán jó minőségű lett és várom, hogy további kerékpárutak is épüljenek a városban, hiszen nekünk itt a legbiztonságosabb közlekednünk – fogalmazott, hozzátéve, mindenkinek javasolja a kerékpárral való közlekedést, hiszen annak számos előnye van.

A túra a Csóka ligetnél ért véget, melyet a szervezők karácsonyi fényekkel díszítettek ki, a kis csapat tagjait pedig forró teával fogadták és láthatósági kiegészítőkkel ajándékozták meg.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: