Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Az adventi készülődés nem merülhet ki a külsőségekben

Babos Petra | 2021.12.12.

Advent harmadik vasárnapján az Esterházy-kastélynál álló városi adventi koszorún Polgárdi Sándor evangélikus esperes, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Venczel Csaba egyházközségi felügyelő gyújtotta meg a gyertyákat.

– Először 1839-ben készített adventi koszorút egy német teológus és pedagógus, az evangélikus Johann Heinrich Wichern, méghozzá a németországi Hamburgban. Nem abban a formában, ahogy manapság az otthonokban, főtereken láthatjuk, hanem egy kerékre helyezett el 24 gyertyát. Több mint száz éve Magyarországon is elkezdtek adventi koszorút állítani, amely a várakozás időszakának egyik kedves része. Fontos szerepet tölt be, nemcsak azért, mert világít, hanem előremutat arra a jelenségre, amelyik majd a szent éjszakán nekünk is öröm lesz. A kis lángocska jelenti majd a hitünket is, amit valaki mindig táplál. Advent harmadik vasárnapján a lélek csendjére is gondolunk, amikor készülünk a nagy ünnepre – emelte ki az esperes, aki feltette a kérdést, hogy vajon milyen is lesz a karácsony 2021-ben.

– Reménységeink szerint korlátozások nélkül tölthetjük együtt karácsony ünnepét, s hangozhat az Evangélium, az ének, s örvendezhetünk szívből és lélekből, hogy a gyermek nekünk is megszületik. Ma, advent harmadik vasárnapján hirdetjük, hogy Ő jön. Látjuk a családok készülődését, ami nem merülhet ki a külsőségekben, hanem a belső lelki ráhangolódásra is oda kell figyelni – emelte ki az esperes.

– Advent a várakozás, a készülődés időszaka. Nem mi megyünk felé, hanem ő jön hozzánk közel.  A magunk környezetében érzékeljük ennek a készülődésnek az aktív jelenségeit is. Szeretnénk megajándékozni szeretteinket, mint ahogy a teremtő Úristen megajándékozott bennünket az ő egyszülött fiával, a betlehemi gyermekkel – mondta Polgárdi Sándor, aki hozzátette, hiszi, hogy ez a karácsony, ami előtt állunk, békés, meghitt és áldott lesz. Meghitt, mert Isten megszenteli, áldott, mert a készülődésünket a Gondviselő megáldja és szeretetteljes, mert Jézus Krisztus közénk jött, immáron több mint kétezer éve.

A harmadik adventi vasárnapon a gyertyagyújtás előtti műsorban közreműködött a Pápai Evangélikus Egyházközség Kórusa, Csepregi Annamária és Polgárdi-Németh Katalin.

A Gyertyafényes Advent soron következő programja jövő szombaton, december 18-án lesz a Kékfestő Múzeumban, ahol mézeskalács-, karácsonyfadísz-, üdvözlőkártya- és betlehemkészítés várja a családokat.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: