Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Intézményvezetői felmentés, bölcsődei átszervezés – Ülésezik Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Pintér-Papp Eszter | 2020.10.22.

Ezekben a percekben kezdődött Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testülete októberi ülése. A tanácskozáson többek közt intézményvezetői felmentésről, az önkormányzat költségvetésének módosításáról, a bölcsődék átszervezéséről, önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaság alapításáról döntenek a városatyák, akik többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok beszámolóit is hallhatják a mai nap folyamán.   

A mai képviselő-testületi ülésen elsőként a Jókai Mór Városi Könyvtár intézményvezetőjének felmentéséről született döntés.

Mint elhangzott, dr. Hermann István maga kérte, hogy közalkalmazotti jogviszonyát 2021. június 25. napjával felmentéssel szüntessék meg, valamint azt is, hogy 2020. november 9-étől mentesítsék a munkavégzés alól. Az aktuális jogszabályok mindezt lehetővé teszik, ezért a városi könyvtár nyugdíjba készülő igazgatója november 9-étől nem dolgozik, helyettesítését az intézményvezető-helyettes látja el.

Dr. Hermann István köszönetet mondott a 36 éves munkája során tapasztalt támogatásért a város vezetőinek, az önkormányzat munkatársainak.

– Jó volt együtt dolgozni Önökkel, köszönöm a munkatársaimnak, hogy munkámban támogattak. Most az unokáim lesznek napirenden az életemben – mondta a városi könyvtár távozó igazgatója.  

A képviselő-testület néhány perccel ezelőtt módosította a város 2020-as költségvetését. A rendelet módosítására többek közt a központosított előirányzatok, a képviselő-testület korábbi döntéseinek végrehajtása, fejlesztési célú feladatok megvalósítása, valamint az intézményi előirányzat-kérelmek módosítása miatt volt szükség.

Süle Zsolt, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum pártszövetség önkormányzati képviselője hozzászólásában úgy fogalmazott, korábban már elmondta, hogy a bevételi és a kiadási oldalt sem látja kellőképpen alátámasztottnak. A költségvetés bevételi oldala több komoly sebet kapott, és ez várható a jövő évben is. Korábban arról is szólt, hogy a költségvetésnek biztosítania kell a TOP-os pályázatok megvalósulását, de van olyan pályázat, amiről az önkormányzatnak le kellett mondania. A módosításnak azonban van pozitívuma, hiszen megjelent a központi támogatás, ami lehetővé teszi a Téglagyári úti projekt biztonságos megvalósítását.

Dr. Áldozó Tamás polgármester válaszában elmondta, a költségvetés most egy jelentős összeggel növekszik. Kormányzati támogatásnak köszönhetően a város többletforráshoz jutott és bízik abban, hogy erre a későbbiekben is lesz még lehetőség. Egy projektről valóban lemondott a város, de az ott megvalósítandó feladatokról nem.

A 2020-as költségvetést kellő tartalékkal tervezték, a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére valamennyi intézmény működését biztosítani tudja a város és továbbra is vannak tartalékok a költségvetésben. A legjelentősebb kiesés az iparűzési adóban látszik, 300 milliós kieséssel számol a költségvetés módosítása.

A polgármester arról is szólt, hogy ez a költségvetés teremti meg a fedezetét azon munkavállalók részére, akik nem vállalták a közalkalmazotti jogviszonyból munkaviszonyra való áttérést, és számukra végkielégítést kell fizetni.

9 igen, 5 nem ellenében fogadta el a képviselő-testület az előterjesztést.   

A képviselő-testület tárgyalt a város három bölcsődéjének elmúlt négyéves működéséről szóló beszámolókról is. Az előterjesztésből a képviselők megismerhették a kisgyermekek napközbeni ellátását végző pápai intézmények személyi és tárgyi feltételeit, feladatait, az intézmények mindennapjait, szervezett programjait.  

Dr. Áldozó Tamás köszönetet mondott a bölcsődék munkatársainak a koronavírus-járvány idején tett erőfeszítéseikért. Rendkívüli helytállásról tettek tanúbizonyságot.

A képviselő-testület valamennyi bölcsőde beszámolóját 14 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el. 

A három intézmény beszámolóját követően a képviselő-testület a bölcsődéket érintő intézményi átszervezésről döntött. Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzati intézményrendszer kialakítása során az egyik legfontosabb szempont a közfeladat-ellátás és a szolgáltatásnyújtás hatékonyságának növelése, az esetlegesen meglévő párhuzamosságok kiküszöbölése, a rendelkezésre álló infrastruktúra optimálisabb kihasználása, a racionálisabb létszámgazdálkodás és a pénzügyi források hatékonyabb kihasználása.

Dr. Áldozó Tamás elmondta, korábban, a Pápai Városi Óvodák létrehozásakor a bölcsődék esetében nem merült fel az összevonás lehetősége. Most az akkorihoz hasonló intézményátalakításról van szó, amely jelentősen növeli az intézményvezető mozgásterét.

Az előterjesztést a képviselő-testület 14 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el.

A most meghozott döntés értelmében a Fenyveserdő Bölcsőde és a Napsugár Bölcsőde beolvad a Bóbita Bölcsődébe, így jön létre a Pápai Egyesített Bölcsődék intézménye, melynek magasabb vezetői beosztására pályázatot kell kiírni.  

A képviselő-testület döntése 2020. december 31-ével lép hatályba.

Szintén a városi intézményrendszer átalakításához kapcsolódik a következő napirend, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaság alapítása.

Az előterjesztés szerint az új gazdasági társaságot a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ feladatai közül az ifjúsági és sporttal kapcsolatos feladatok ellátására, a Városi Sportcsarnok, az önkormányzati sportpályák és a most épülő atlétikai centrum üzemeltetésére hozzák létre. A Pápai Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjének Tóth Pétert, a felügyelő bizottság elnökének Venczel Csabát, tagjainak pedig Hernádi Tamást és Pozsgai Rékát nevezik ki a társaság megalakulásának napjával.

A képviselő-testület az előterjesztés valamennyi pontját elfogadta.  

A mai képviselő-testületi ülésen tárgyaltak a többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok – a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt., a Pápai Termálvízhasznosító Zrt., valamint a MÉKI-R Kft. – 2019. évi tevékenységéről, működéséről és gazdálkodásáról is.

A Pápai Termálvízhasznosító Zrt. beszámolója kapcsán Süle Zsolt a belépőjegyekből származó bevételekről, a vendégszám alakulásáról és a biztonságos gazdálkodás lehetőségeiről tett fel kérdést. Nagy Zsolt vezérigazgató válaszában elmondta, a korábbi veszteséges évek után jó eredmény a 2019-es év pozitív mérlege. A vendégszám alakulását, így az ebből származó bevételeket jelentősen befolyásolja az időjárás, emellett ingatlanértékesítésből is van lehetőségük bevételhez jutni.

Dr. Áldozó Tamás szólt a Várkertfürdő közelmúltban megvalósult szálláshely kialakításáról, ami új szolgáltatásként jelentkezik. Hamarosan olyan fejlesztések következnek a fürdőben, amelyek a jelentős építési területek miatt a vendégszám visszaesését jelenthetik, de a beruházások a későbbiekre jelentősen megerősíthetik a gazdasági társaságot.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője hozzászólásában a Várkertfürdő gyógyászati tevékenységéről szólt.

A beszámolót a képviselők 9 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadták el.

A Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. beszámolójához Pintér Kálmán, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum önkormányzati képviselője a szennyvízkezeléssel kapcsolatban tett fel kérdést, kiemelten az egyik nagy pápai gazdasági társaság működésére fókuszálva.

Lukács Endre vezérigazgató elmondta, a társaság az utóbbi időszakban kevesebb saját vizet használ, ebből adódik a szennyvíz mennyiségében a korábbi adatokhoz viszonyított eltérés.

A napirend tárgyalása során dr. Áldozó Tamás köszönetet mondott dr. Lukács Endrének a Vízmű élén hosszú évek óta végzett munkájáért, a vezérigazgató ugyanis hamarosan nyugdíjba vonul.  

A képviselő-testület a beszámolót 10 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el.

A MÉKI-R Kft. beszámolóját a képviselők kérdés és hozzászólás nélkül, 14 igen szavazattal elfogadták.  

A vegyes ügyek tárgyalása során döntés született arról, hogy a város pályázatot nyújt be a Nemzetgazdasági Minisztérium TOP-2.1.3-15 kódszámú Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések elnevezésű felhívására az egykori Tapolca-mederben lévő Gyimóti úttól a Kékfestő Múzeumig tartó csapadékvíz-elvezetőrendszer felújítására.

Emellett a Belügyminisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” projektjéhez kapcsolódó, illegális hulladéklerakók felszámolását célzó kiírására is pályázatot nyújt be a város.

A képviselő-testület mindkét előterjesztést 14 igen szavazattal fogadta el.  

Szintén a vegyes ügyek közt született döntés arról, hogy a város katonai repülős hagyományainak újabb emléket állítanak. Az emlékmű a 83-as út 2×2 sávos szakasza és a repülőtéri bekötőút találkozásánál épülő körforgalomban felállított MiG-23-as repülőgép lesz. A képviselő-testület az emlékmű megépítésének költségeit a városi költségvetésből biztosítja.

Kovács József, a Jobbi-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum pártszövetség önkormányzati képviselője a napirend kapcsán szólt a korábban megvalósult MiG-21-es emlékműről, majd felidézte a pápai katonai repülés történetének néhány momentumát.

A képviselő-testület 14 igen szavazattal fogadta el az előterjesztést.

A képviselők végül arról határoztak, hogy a képviselő-testület 80 millió forint összeghatárig készfizető kezességet vállal a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. jövő évi folyószámla hitelkerete esetében.

Süle Zsolt a napirend kapcsán a gazdasági társaság anyagi helyzetéről, a bevételek növelésének lehetőségeiről tett fel kérdést. Nagy Zsolt hangsúlyozta, a gazdasági társaság a többi hazai fürdőhöz hasonló helyzetben van jelenleg. Az őszi szünet kiemelt időszaknak számít, de a vírushelyzet miatt bizonytalan, hogy mi várható az elkövetkező időszakban. Nagy eredménynek nevezte, hogy a fürdőnek mostanáig az idei évben nem volt szüksége külső segítségre. A veszélyhelyzet idején rövid időre bezártak, minden támogatási lehetőséget igénybe vettek, számba vették az átszervezés lehetőségeit.

Grőber Attila, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum önkormányzati képviselője az apartmanokból várható bevételekről kérdezett, illetve arról, hogy az őszi szünetben felkérték a családokat arra, hogy a gyermekek ne menjenek közösségbe, így mire számít a vezérigazgató a szünet kapcsán. Nagy Zsolt hangsúlyozta, a fürdőről az elmúlt időszakban nagyon sok álhír felröppent. Nem gondolja, hogy vészharangokat kell kongatni a társaság felett. A szünet idejére sok programról lemondtak, nem lesz például éjszakai fürdőzés. Ugyanakkor az ÁNTSZ igazolta, hogy a fürdőben nincsenek veszélyben az emberek a vírus terjedése szempontjából, nem jelent nagy kockázatot a fürdő látogatása. Az apartmanok kihasználtságát ebben a helyzetben nehéz megjósolni. Foglalások történtek, és már a karácsonyi, szilveszteri időszakra is vannak érdeklődések. Ugyanakkor újabb korlátozó intézkedések teljesen átalakíthatják az előzetes várakozásokat. A hotel saját forrásból valósult meg, hitel igénybevétele nélkül.

Az előterjesztést a képviselők 14 igen szavazattal elfogadták.

A képviselő-testületi ülés ezekben a percekben zárt üléssel folytatódik.          

A zárt ülést követően a képviselő-testületi ülés véget ért.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: