Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Decemberi képviselő-testületi ülés (Cikkünket folyamatosan frissítettük)

Pintér-Papp Eszter | 2021.12.16.

Néhány perccel ezelőtt kezdődött Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete decemberi ülése, melyen többek közt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és a szennyvíz begyűjtéséről lesz szó, emellett számos beszámoló is szerepel a napirenden.

14:07

Elsőként a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány tevékenységéről szóló beszámolóról tárgyaltak a képviselők. A beszámolóból kiderül, a közalapítvány célja a város közműveinek fejlesztése, Pápa közigazgatási területén utak építése, fejlesztése, korszerűsítése, környezetvédelmet, természetvédelmet elősegítő fejlesztések, valamint a műemlékvédelem.

A beszámolót 13 igen szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

14:09

Az elmúlt ülés után most újabb, fogorvosi ellátást érintő döntés is született. A képviselő-testület ugyanis kinyilvánította, hogy egyetért azzal, hogy a 2. számú fogorvosi körzetben a fogorvosi feladatokat dr. Oravecz Paula lássa el a praxisjogot engedélyező határozat véglegessé válását követően.

Az előterjesztést 13 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

14:13

Ezt követően a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos önkormányzati rendeletről tárgyaltak a képviselők. A rendelet a vegyes hulladék, a lomhulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék átvételének szabályait, az ingatlanhasználók, valamint a közszolgáltatói alvállalkozó jogait és kötelezettségeit, illetve az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges intézkedéseket határozza meg.

Németh Csaba, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum önkormányzati képviselője a hulladékudvar nyitvatartásával kapcsolatban tett fel kérdést. Bordás Ferenc, a KÖZSZOLG Kft. ügyvezetője válaszában elmondta, alvállalkozói szerződés keretében végzik szolgáltatásukat, a finanszírozási lehetőségük pillanatnyilag csak a jelenlegi nyitvatartást teszi lehetővé.

A rendeletet 13 igen szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

14:16

A képviselő-testület döntött a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról. A rendeletben meghatározzák a közszolgáltató jogait és kötelezettségeit, az ingatlanhasználó kötelezettségeit, valamint a kedvezmények, mentességek körét és a közszolgáltatás díját is.

Dr. Áldozó Tamás polgármester rámutatott, a szolgáltató a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt.

A rendeletet 13 igen szavazattal elfogadták.

14:25

Az ülésen nem sokkal ezelőtt módosították a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet, majd a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet.

A képviselő-testület ezt követően Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye tevékenységéről szóló beszámolóról döntött. A képviselők a beszámolóból megismerhették az intézmény által végzett szolgáltatások körét, illetve az azok igénybevételével kapcsolatos adatokat. A beszámoló kitér a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokra, legfontosabb változásokra, az önkéntes munkavégzés lehetőségére, az intézményben végzett beruházásokra, felújításokra, illetve a szakhatósági ellenőrzések tapasztalataira is.

Venczel Csaba, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője köszönetet mondott az ESZI tevékenységéért, különös tekintettel a pandémia idején tett erőfeszítéseikért.

Dr. Áldozó Tamás szintén megköszönte az intézmény dolgozóinak munkáját, majd bejelentette, hogy érdeklődés van arra nézve, hogy a pápai szociális ellátórendszert egyházi fenntartó vegye kézbe.

A beszámolót a képviselő-testület 13 igen szavazattal elfogadta. 

14:38

A képviselő-testület tárgyalt az önkormányzat szolgáltatástervezési koncepciójáról is. Ennek célja többek közt a szociális szolgáltatások alapelveinek, irányainak, céljainak meghatározása, a szociális törvény által meghatározott feladatok ellátásának elősegítése. Fontos célkitűzés, hogy az egyházak, civil szervezetek, vállalkozások és önkéntesek részvétele tovább erősödjön a szociális ellátásokban.

A koncepció részletesen bemutatja a város szociális ellátórendszerét, szól a demográfiai mutatókról, tendenciákról és a foglalkoztatási adatokról is.

Süle Zsolt, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum önkormányzati képviselője hozzászólásában úgy fogalmazott, a koncepciót támogatja, de ha a statisztikai adatokat vizsgáljuk, láthatjuk, hogy negatív tendenciák jellemzők városunkban. Ezért további lépésekre lenne szükség a demográfiai adatok romlásának megállítása érdekében. Mint mondta, ez egy komplex probléma, melynek megoldásában állami szerepvállalásra is szükség van, de az önkormányzatnak is lehetne erre eszközrendszere.

Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, az öregedési index emelkedésében szerepet játszik az az örvendetes tendencia, hogy az idősek tovább élnek, mint korábban. A lakónépesség csökkenéséhez hozzájárult a Falusi CSOK bevezetése. Az önkormányzat azonban sokat tesz a családok érdekében, így például jelentősen nőtt a bölcsődei férőhelyek száma.

A polgármester rámutatott, érdemes Pápát a hasonló városokkal összehasonlítani, így például Ajka lakosságszáma már kisebb, mint Pápáé.

A városvezető arról is szólt, hogy Pápa hamarosan a győri agglomeráció része lesz, egy olyan térségé, ahol folyamatosan nő a lakosság száma. Az a feladat, hogy megfelelő alternatívát jelentsen Pápa a fiatal családok számára a letelepedéshez. A versenyképességet növeli többek közt a zöldfelületek nagysága és az intézményrendszer is.

A koncepciót a képviselők 13 igen szavazattal elfogadták.  

14:42  

A polgármesteri hivatal 2021-es tevékenységéről szóló beszámolóból a képviselők megismerhették a koronavírus-járvánnyal és a veszélyhelyzettel kapcsolatos tendenciákat, változásokat, a polgármesteri hivatal személyi feltételeit, a 2021-es évben elvégzett ellenőrzések tapasztalatait és az egyes szervezeti egységek feladatait.

Dr. Áldozó Tamás köszönetet mondott dr. Nagy Krisztina jegyzőnek és a polgármesteri hivatal valamennyi dolgozójának az elvégzett munkáért, a kihívásoknak való folyamatos megfelelésért.

A beszámolót 13 szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

14:46

A képviselő-testület jóváhagyta a 2022-es év ellenőrzési ütemtervét, majd elfogadták a jövő évi munkatervet.

A mai tanácskozáson számot adott tevékenységéről Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága is. A beszámolóból kiderül, hogy a bizottság az elmúlt évben több értéket is felvett a helyi értéktárba, köztük a Pápai Huszáregyesületet, az Esterházy-kastélyt – mely időközben bekerült a megyei értéktárba is -, a pápai vízimalmokat és a Pápai Református Teológiai Akadémiát. A bizottság a pápai sonkát javasolja felvenni a Magyar Értéktárba, s ha ez megtörténik, akkor a bizottság javasolhatja annak hungarikummá nyilvánítását is.

Dr. Áldozó Tamás mindenkit arra biztatott, hogy fogalmazzanak meg javaslatokat az értéktár bizottság irányába, hiszen minél részletgazdagabb az értéktárunk, az annál többet mond el a városról.

A beszámolót ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselő-testület.  

14:52

A képviselő-testület néhány perce arról döntött, hogy az önkormányzat vis maior támogatás címen támogatási igényt nyújt be a Belügyminisztériumhoz a nemrégiben a Vásár utcában bekövetkezett csőtörés okozta károk helyreállításának részbeni támogatására.

Az előterjesztést 13 igen szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

Emellett döntés született arról is, hogy a képviselő-testület többségi tulajdonosként készfizető kezességet vállal a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. folyószámla-hitelkeretéhez. Az előterjesztést ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők.

A képviselő-testületi ülés 16 órakor közmeghallgatással folytatódik.  


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: