Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A gazdaság jövőképéről szólt a vállalkozók fogadása

Huszár Hajnal | 2021.12.17.

A koronavírus-járvány miatt év elején elmaradt vállalkozói fórumot pótolta mai rendezvényével az önkormányzat. A város legnagyobb vállalkozásait, adófizetőit hívta találkozóra a Pápai Sportcentrumba. A rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, beszédében arról szólt, hogy milyen kihívásokkal kellett megküzdenie a gazdaság szereplőinek a járvány eddigi hullámai alatt. Kiemelte, a Magyar Kormány gazdaságot támogató törekvéseit és intézkedéseit és úgy fogalmazott, a 2021. év már jobb volt, mint az azt megelőzőé és abban bízik, hogy a 2022-es esztendő pedig még jobb lesz, annak ellenére, hogy még ez az év is sok kihívást tartogat a vállalkozások számára. A képviselő felhívta a figyelmet a 2021-2027 közötti európai uniós ciklus pályázati lehetőségeire, mely a vállalkozások számára is támogatást nyújt a fejlesztésekhez, az új esztendőre pedig minden vállalkozásnak sok sikert kívánt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is üdvözölte a cégvezetőket és a város jelenlegi helyzetéről adott tájékoztatót. Ebben a lakosságszám és a lakosság arányának változásáról, a munkavállalók és álláskeresők számának alakulásáról, a vásárlóerő előző évekhez képest mutatkozó változásáról beszélt. Ez utóbbi azt mutatja, hogy bár a járványhelyzet miatt érezhető visszaesés volt városunkban is, ez mostanra ismét erősödést mutat, szemben más hasonló nagyságú városokhoz. A városvezető az önkormányzati fejlesztésekről is szólt, éves bontásban bemutatva a beruházások értékét.

– A demográfiai adatok változása hasonló az országos tendenciához, a városban elérhető jövedelmek, a vásárlóerőre vonatkozó adatok azt mutatják, Pápa az országos átlag felett van, sőt több megyei jogú várost is megelőzünk a pápai jövedelmekkel, akár az egy főre jutó jövedelmek vonatkozásában, akár az egy háztartásra vetítetteket tekintve. A gazdasági társaságok árbevételének alakulása és a befizetett adók vonatkozásában pedig az állapítható meg, hogy 2022-ben a válságot megelőző szinten képes teljesíteni a helyi gazdaság, sőt ennél jobb eredményre is számíthatunk. A helyi iparűzési adóbevételeink a 2 milliárd forintot is meghaladhatják, amire soha nem volt még példa – összegezte.

A rendezvény meghívott vendége, Bán Zoltán, a Net Média Zrt. vezérigazgatója Megcsúsztunk? Magyar gazdasági kilátások 2022-ben címmel tartott előadást a megjelenteknek. Mint mondta, nem egyértelmű a jövőkép, sok szempont alapján lehet becsülni, hogy mit hoz a következő év. Előadásában kitért a munkaerőpiac várható változásaira, arra, hogy miért rossz az infláció, jutnak-e a vállalkozások finanszírozáshoz. Az ország jelenlegi helyzetéről azt mondta, a covid járványból jövünk kifelé, a gazdaság egy nagy fellendülés után van, sikerült ledolgozni az elmaradást, ugyanakkor ezzel együtt új veszélyek jelentkeznek.

– Megjelent az inflációs félelem, az egyensúlytalansági félelem, látszik, hogy még nem ért véget a járvány és annak gazdasági hatása, tehát a gyors kilábalás után fokozott figyelem szükséges a következő években.

A szakember kiemelte, a következő években tovább fognak nőni a bérek és a munkaerőhiány egyre rosszabb lesz – ez a hosszú távú jövőkép, ami mindenképpen pozitív a munkavállalók szempontjából, a vállalkozásoknak viszont nagy kihívást fog okozni, emiatt pedig jelentősen javítani kell a hatékonyságukat.

– Én optimista vagyok a jövőt illetően – jelentette ki Bán Zoltán, hozzátéve – nehéz lesz, nehezebb, mint az elmúlt 6-7 év. 2014-2020 között nagyon jó gazdasági helyzet volt Magyarországon, annyira nem vagyok most optimista, mint akkor voltam, de alapvetően optimistán nézek a jövő elé.

Az előadásokat követően a 2021. év legnagyobb helyi adófizetőinek külön is köszönetet mondott a városvezetés. A legnagyobb adózók elismerésén az Astotec Automotive Hungary Bt. vehette át a „bronzérmet”, a képzeletbeli dobogó második fokára a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft. állhatott fel, a legtöbb adót pedig a Pápai Hús Kft. fizette be a város kasszájába.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: