Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
KÉK HÍREK

Fontos tudnivalók a pirotechnikai termékek felhasználásáról

Pápai Rendőrkapitányság | 2021.12.21.

A rendőrség az év végén kedvelt pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabályokra hívja fel a figyelmet.

 Pirotechnikai termékeket egyre többen használnak az év végi ünnepek alkalmával, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mely típusúakat mikor lehet jogszerűen vásárolni és működtetni. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, mint pl. a tortagyertya használata csekély vagy alacsony kockázattal jár, így egész évben vásárolhatók, akár a 14. életévet betöltöttek számára is. A 2. pirotechnikai osztályozású áruk, mint pl. a római gyertya, röppentyű, tűzforgó szintén szabadon vásárolhatók és használhatók, de csak 16. életévtől. A 3. pirotechnikai osztályba sorolható gyártmányok használata már közepes kockázattal jár, zajszintjük is magasabb, bár az egészségre még nem ártalmasak. Ezeket nagyobb, nyílt területeken szabad használni. Ilyenek a bombatelepek, magas hatóanyag-tartalmú rakéták. Ezeket csak 18. évüket betöltött személyek vásárolhatják meg, kizárólag december 28. és 31. között, használni viszont csak december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

A fel nem használt, 3. osztályba tartozó termékeket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. 

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy petárdát magánszemély nem birtokolhat és nem használhat az év egyik napján sem.

Biztonságos ünnepeket kíván a Pápai Rendőrkapitányság! 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: