Sportos évbúcsúztató

1799
Fotó: Haraszti Gábor

Egy év kényszerű szünet után ismét megrendezték városunkban a három évtizedes múlttal rendelkező szilveszteri futóversenyt. A belvárosban kialakított útvonalon több mint százan indultak.

A szervezők két távra, 1350 és 2700 méterre várták a nevezéseket, négy korcsoportban. A futóeseményt ezúttal is a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület ostormenete vezette fel. Pintér Péter, az egyesület vezetője elmondta, régi magyar hagyomány szerint szilveszter napján fontos szokás volt a zajkeltés, az óév utolsó napján ezzel űzték el és tartották távol otthonuktól az ártó, rontó, gonosz erőket.

– A karikás ostorral való vonulással, virtuskodással ezt a régi magyar hagyományt elevenítettük fel, immár 12. éve városunkban. A karikás ostor fontos jelképe a magyar kultúrának. Hazánkban használták először, mint munkaeszközt, fegyvert és spirituális tárgyat. Iskolánk és a pápai hagyományőrzők ezzel is szeretnék leróni tiszteletüket elődeink előtt és méltó módon búcsúztatni az óév utolsó napját.

A menet beérkezése után Cserkuti Zsófi, a Zsoodance TSE vezetője tartott bemelegítést. A 14 év alattiak és az 50 év felettiek egy körével indult a verseny, majd a 15-29 év valamint a 30-50 év közöttiekre két kör teljesítése várt. A Pápai Atlétikai Club atlétája, Figerl Boldizsár rendszeresen részt vesz a futóversenyen, méghozzá jó eredményekkel, idén is őt szólították a 15-29 év közöttiek kategóriájában a dobogó legfelső fokára.

– Negyedik alkalommal álltam rajtvonal mögé a szilveszteri futáson és az idei volt a harmadik első helyem – mesélte a fiatal atléta. – Elégedett vagyok a mai eredményemmel, az időjárás is kitűnő volt és a klubból többen képviseltettük magunkat. Szerencsére bírtam a távot, a második helyezett ugyan szorongatott, de kontrolláltam a versenyt.

Bár idén két műtétje is volt, ez sem akadályozta meg Tamás Attilát abban, hogy korcsoprtjában mindenkit maga mögé utasítson.

– Sajnos nem volt sok lehetőségem mozogni idén, amikor tehettem jobbára kerékpároztam, viszont a mai verseny előtt néhány alkalommal elmentem futni. Nagyon örülök, hogy ennyi jó futó között így sikerült visszatérnem, gratulálok mindenkinek.

A kategóriák eredményhirdetésén a díjakat dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át. A célba érkezést követően minden résztvevőt egy meleg teára vártak a szervezők, akik azokat a pápai székhelyű egyesületeket és oktatási intézményeket, akik legalább húsz fővel vettek részt az eseményen, 20.000 forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal jutalmaztak.

Eredmények:

14 év alatti lányok: 1. Giczi Alíz 2. Mógor Dorka 3. Verba Nóra

14 év alatti fiúk: 1. Spreitzer Zsigmond 2. Spreitzer Boldizsár 3. Szakács Kende

15-29 év közötti nők: 1. Lukács Lili 2. Bóka Viktória 3. Vitályos Zsóka

15-29 év közötti férfiak: 1. Figerl Boldizsár 2. Szalai Csaba 3. Ferenczi Péter

30-50 év közötti nők: 1. Cserkuti Zsófi 2. Boros Anikó 3. Szalóki Ildikó

30-50 év közötti férfiak: 1. Tamás Attila 2. Pető István 3. Szocsevka Gábor

50 feletti férfiak: 1. Bosio Renzo 2. Kiss László 3. Lombosi János 

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!