Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Utazás a világ körül Pápa Város Fúvószenekarával

Pintér-Papp Eszter | 2022.01.01.

Egy év kihagyás után ismét Pápa Város Fúvószenekarának újévi koncertjével köszönthette az újesztendőt a zenekedvelő közönség a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében.

Az Újévi Fúvós Show első részében egy 1959. március 28-án született holland kortárs zeneszerző, Jacob de Haan műveit játszotta a pápaiak kedvelt fúvószenekara. A leginkább fúvószenekari műveiről ismert komponista ma elhangzott darabjai segítségével Pápa Város Fúvószenekara a világ számos pontjára elrepítette hallgatóságát, így képzeletben Ausztráliában, Németországban, Észak-Amerikában és Olaszországban is járhattunk.

A show második részében a The Blues Brothers ikonikus számait idézte meg a fúvószenekar és a két vendégművész, Ekanem Bálint és Hédl-Szabó Dániel.

Horváth Adrián karnagy a Pápa és Vidékének elmondta, nagyon jó érzés egy év kihagyás után újra újévi show-val a színpadon állni. – Minden évben készültünk az újévi koncertre, de az elmúlt esztendőben a rendelkezések nem tették lehetővé, hogy megtartsuk a fúvós show-t. Most szerencsére ismét színpadra léphetünk, és nagy örömmel készültünk erre az estére – mondta a karnagy, akitől azt is megtudtuk, az elmúlt időszakban sok Jacob de Haan-művet játszottak, így adódott, hogy a holland szerző műveiből válogassanak a koncert első részére, a Blues Brothers pedig egyszer már szerepelt a fúvós show műsorán és most felvetődött, hogy kibővítve újra elővegyék ezeket a számokat. – Bálintot nagyon szeretjük, jó vele együtt dolgozni, már olyan, mintha a zenekar tagja lenne, és ő hozta Hédl-Szabó Dánielt, akivel nagyon jól működnek együtt a színpadon – mesélte Horváth Adrián.

Ekanem Bálint nem először dolgozik a pápai fúvósokkal és hírportálunknak úgy fogalmazott, leírhatatlan érzés újra a pápai színház színpadán állni. – Mindig jó visszatérni a JMK-ba, hiszen itt indult az egész karrierem, sok minden történt velem, sok előadást csináltunk itt a Megafonnal és a Pápai Musical Stúdióval. Egyébként itthon mindig sokkal jobban izgulok fellépések előtt, mint máshol, hiszen itt vannak a rokonok, barátok, ismerősök, akik már gyermekkorom óta ismernek, és nehezebb magamnak megfelelni ilyenkor, amikor ők ülnek a nézőtéren – mondta a fiatal művész, aki arról is beszélt, hogy nagyon jó emlékek kötik a Blues Brothers Show-hoz, hiszen az volt az a műsor, amelyben először csatlakozott a pápai fúvószenekarhoz, akiket nagyon kedvel és szívesen vesz részt nézőként is műsoraikon. Ekanem Bálintot egy közelgő megmérettetésről is kérdeztük, hiszen Hideg szél című számával indul A dal című műsorban. A dal zeneszerzői Ekanem Bálint Emota, Horváth Szabolcs, Győry Zoltán, Miklós Csongor, Holb Henrik András, Puskás Ádám Dániel és Gerendás Dániel, szövegírója Csukárdi Sándor. – A pandémia alatt elkezdtem saját dalokat írni és megkértem kedves pápai zenésztársaimat, akikkel együtt játszottam a Speak Up zenekarban és ők segítenek abban, hogy a saját érzéseim, gondolataim megjelenjenek ezekben a szerzeményekben. Megszületett a Hideg szél című dal, ami a gyorshajtás és a figyelmetlen vezetés következményeire hívja fel a figyelmet. Ez is személyes emlékeket idéz, hiszen a közvetlen környezetemből többeket elvesztettem közlekedési baleset következtében – hangsúlyozta Bálint.     

Pápa Város Fúvószenekara sok tervvel indul a 2022-es évnek, ezeknek megvalósulását azonban nagyban befolyásolják a járványügyi rendelkezések. Szeretnék idén megvalósítani az elmúlt évben augusztus 20-án elmaradt István, a király előadásukat, terveznek Brahms-estet, és egy Edda-műsor is tervben van. Mindezeken túl 2023-ban ismét szeretnék megszervezni a Csináljuk a fesztivált! című rendezvényüket, melyen a tervek szerint külföldi zenekarokat is vendégül látnak.

Pápa Város Fúvószenekara újévi műsorának második előadása január 8-án, szombaton 19 órakor kezdődik a Jókai Mór Művelődési Központban.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: