Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Bolla Bernadett fotói a könyvtárban

Babos Petra | 2020.10.22.

Bolla Bernadett pápai fotográfus alkotásaiból nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban ma délután, „ahol összeér” címmel. Az idei évben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár támogatásával és a Jókai Mór Városi Könyvtár szervezésében indult Pápa környéki településeken az a bemutatkozó kiállítás-sorozat, melynek legújabb állomása a városi könyvtár. A tárlatsorozat ez idáig már több településen, Külsővaton, Bakonyságon, Vaszaron, Gannán, Takácsiban és Ugodon is járt. Az alkotó – Esterházy-kastélyt és annak kovácsoltvas kapuját bemutató -, húsz legszebb fotóját felsorakoztató vándorkiállítás a közönség elé tárja az impozáns kastélyról, illetve a gyönyörű kapuról és kerítésről készült csodálatos fényképeket. A fotókon megjelenik többek közt a téli köntösbe öltözött kastély, a kapun található griffmadár és egy-egy közeli felvétel az épület és a kapu festői részleteiről. 

Bolla Bernadett hitvallásának tartja Bartis Attila József Attila-díjas magyar író, fotográfus gondolatát, mely szerint „a fotográfia képes azon pillanat érzését felerősíteni, amit akkor élt meg, amikor exponált. Egy kép mindössze az a pont, ahol a jövő összeért a múlttal, ha úgy tetszik, folyamatos jelen.”

Csiszárné Gyarmath Anett könyvtárostól, a kiállítás szervezőjétől megtudtuk, figyelemmel kíséri Bernadett alkotói munkáját, tetszenek neki a fotói, ezért megkereste őt egy kiállítás ötletével. Több Pápa környéki polgármester is felvetette, hogy szeretnék Betti képeit bemutatni saját településükön is, így jött létre a vándorkiállítás, melynek Pápa nem az utolsó állomása.

– Nem volt könnyű a húsz legszebb képet kiválasztanunk Bolla Bettivel, mivel rengeteg gyönyörű fotója van az Esterházy-kastélyról és környezetéről – tudtuk meg a kiállítás szervezőjétől, aki hozzátette azt is, hogy a fényképeket november 20-a után is láthatja a közönség, hiszen a tervek szerint az adventi időszakban ismét a falvak közösségi házait színesítik.

A kiállítást Mezei László, Pápa város főépítésze nyitotta meg, aki a fotós képeit méltatta.

– Az emberiség mindig arra törekedett, hogy az utókornak állítson emléket. Régen csak rajzolni és festeni tudtak az emberek, majd később eljutottak oda, hogy a technika fejlődésének köszönhetően fotóztak. Először a dagerrotípia jelent meg, aztán az első komolyabb fényképezőgépek, a fekete-fehér felvételeket felváltották a színes képek és egyre népszerűbbé és könnyen elérhetővé vált a fényképezőgép is – mondta Mezei László, aki elismerően szólt Bolla Bernadett képeiről.

– Az itt látható felvételeken láthatjuk, hogy a fotós eléri a mélységélesség játékával, hogy kiemel valamit az adott témából. Ahogy ráfókuszál egy témára, ahogy elhomályosodik egy kép széle, ezt nem mindenki tudja így elkészíteni. A fotókból kiolvasható az alkotó életritmusa és mentalitása – emelte ki a főépítész, aki hozzátette, aki nem ismeri Bettit, s megnézi a fotóit, sok mindent megtud róla. Kiemelte a fotós lányáról, Pankáról készült felvételt, aminek kapcsán elmondta, hogy Betti pontosan így „pörög” a mindennapokban, amikor jól érzi magát, mint ahogy a fotón látszik.

Bolla Bernadett köszönetet mondott Mezei Lászlónak a kiállítás méltatásáért, Csiszárné Gyarmath Anettnek, hogy megszervezte a vándorkiállítás-sorozatot és édesanyjának, valamint lányának, hogy mindenben támogatták, mert – ahogy fogalmazott – ők számára a múlt és a jövő.

Bolla Bernadett a Médiacentrum kérdésére elmondta, régóta érdeklődik a fotózás iránt, aztán egyszer csak szerelemmé vált ez a vonzódás.

– Pár évvel ezelőtt jöttem rá, hogy a fotózás nekem többet jelent, mint másoknak. Úgy döntöttem, hogy elvégzek egy fotós képzést, mert úgy éreztem, hogy amit tudok, az nem elég ahhoz, hogy megmutassam úgy, ahogy én szeretném – mesélte a fotográfus, aki hozzátette, mindig keresi azokat a nézőpontokat, amelyek nem megszokottak.

Bolla Bernadett egy évvel ezelőtt, a mai napon vehette át a fotográfus bizonyítványát. Ez a nap Robert Capa magyar származású fotográfus születésnapja is egyben.

– Mindig vannak ajándék pillanatok. Ha elindulok egy fotózásra, nem tudom, hogy mit viszek haza, de úgy gondolom, nem lehet rá számítani, csak megélni. Szeretek épületeket, embereket fotózni, de egyelőre nincs kedvencem, úgy gondolom, nem én választok, hanem a téma talál meg engem. Hagyom, hogy ez megérkezzen hozzám, és örülni fogok, ha egyszer megtalálom – fűzte hozzá mosolyogva.

– A kiállítás címe: „ahol összeér”. Elsősorban a múlt ér össze a jövővel. A fotózás a pillanat művészete, azé a pillanaté, amikor exponálunk, a múlt és a jövő találkozásáé, amikor a fotó születik – emelte ki.

A fotókiállítás november 20-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: