KÖZSZOLG – Változtak a társasházakra vonatkozó szabályok

1406
Fotó: Pintér Ádám

Január 1-jétől megváltoztak a társasházakra vonatkozó, hulladékszállítással kapcsolatos szabályok – tájékoztatta a Médiacentrumot Bordás Ferenc, a KÖZSZOLG Kft. ügyvezetője.

A változás lényege, hogy a 2022-es év első napjától a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéseket a társasházakkal köti meg a KÖZSZOLG. – A hulladékgazdálkodásról szóló törvény egyértelműen nevesíti az ingatlanhasználó fogalmát. Ennek megfelelően az ingatlanhasználó az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, vagyonkezelője, illetve a társasház. Emellett a társasházi törvény értelmében a társasházi albetét tulajdonostárs tulajdonán külön nem mérhető szolgáltatások esetében azok díját a közös költségbe kell beépíteni. Ennek nyomán 2022. január 1-jétől a társasházakkal kötöttük meg a közszolgáltatási szerződéseket – mondta az ügyvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt év szeptemberében kiértesítették a közös képviselőket, akiktől ezt követően megkapták a szükséges nyilatkozatokat, végül megkötötték a szerződéseket.

Az új megállapodások megkötésével kapcsolatban a társasházakban ingatlantulajdonnal rendelkezőknek teendőjük nincs, 2021. december 31-ével leállították számukra a számlázást, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat 2022. január 1-jétől a társasháznak számlázzák. A változás információink szerint 3.600 pápai háztartást érint, olyan ingatlanokat, ahol közös gyűjtőedényt használnak a lakóközösségek.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!