Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szinódusi képzés Pápán

Babos Petra | 2022.01.11.

Ferenc pápa 2023 októberében Rómában hívja egybe a Püspöki Szinódus XVI. rendes közgyűlését, amelynek a témája: „Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel és küldetés.” A mai napon tartották a szinódusi képzést a Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Szent József-kápolnában a diakónusok, környékbeli atyák és azon munkatársak részvételével, akiket a plébánosok küldtek.

Dr. Csernai Balázs plébános, a szinódus egyházmegyei felelőse a Médiacentrumnak elmondta, a szinódus közös utat jelent. A szinodalitás lehetővé teszi, hogy Isten egész népe együtt haladjon előre, hallgatva a Szentlélekre és Isten igéjére, azért, hogy részt vegyen az egyház küldetésében, abban a közösségben, amelyet Krisztus hoz létre közöttünk.

– Az előttünk álló szinódus témája ennek értelmében maga a szinodalitás, közös utunk, földi zarándokútját járó egyházunk tagjainak együttes útja. A szinódus a katolikus egyházban és a többi történelmi felekezetben is azt jelenti, hogy nemcsak egy-egy ember hoz döntést, hanem közös döntések születnek. Ez nem demokrácia, hogy a többség dönt, ez sokkal inkább azt jelenti, hogy minden vélemény, szempont számít, viszont vannak felelősök, akik a döntéseket meghozzák. Püspöki Szinódusokat rendszeresen szerveznek Rómában, akkor a püspökök összeülnek, s három-négy héten keresztül tanácskoznak, imádkoznak, gondolkoznak – tudtuk meg dr. Csernai Balázstól, aki hozzátette, a világszinódus a 2023 októberében megrendezendő Püspöki Szinódusig több szakaszból épül fel. Előbb egyházmegyei, majd püspöki kari, kontinentális, végül a Szentatya részvételével zajló püspöki szinódusi találkozások valósulnak meg, hogy mindenki részt vehessen a folyamatban.

– A mai naptól kezdődően öt alkalommal tartunk rövid képzéseket azoknak a személyeknek, akik a találkozókat vezetik majd. Minden találkozóról lesz egy-egy összefoglaló, amit egyházmegyei szinten készítünk. A találkozók lényege, hogyan tudunk mindannyian, közösen részt venni az egyház életében, hogyan tudja mindenki megtalálni a saját felelősségét. Megtapasztaljuk a vírusos időszakban a közösséget, ami hatalmas ajándék. Megtapasztaljuk, hogy részünk lehet az egyházban, s részt vehetünk Krisztus küldetésében, aki bennünket az örömhír továbbadására küld – zárta gondolatát dr. Csernai Balázs.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: