Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Emelkedett a házasságkötések és a születések száma

Babos Petra | 2022.01.13.

Pápán a 2021. évben 507 gyermek született, 258 pár kötött házasságot és 680 fő hunyt el. A számadatok pápai anyakönyvi események, amelyek nem feltétlenül pápai lakosokkal történtek. A születések száma 12 százalékkal, a házasságkötéseké 22 százalékkal, míg a halálesetek száma 3 százalékkal nőtt a 2020-as évhez képest – tájékoztatta a Médiacentrumot Varga Margaréta anyakönyvvezető.

– Városunkban a tavalyi évben heten tettek állampolgársági esküt és huszonhárom személy nyújtott be névváltoztatási kérelmet. A koronavírus-járvány második hullámakor hozott kormányrendelet alapján a házasságkötéseken személyi korlátozás volt érvényben. A kormányrendelet erre vonatkozó pontja 2021 májusáig volt hatályos, így az utána következő időszakban korlátozás nélkül vehettek részt a vendégek a szertartásokon. Emellett a külső helyszínen történő esküvők száma is nőtt, 2021-ben nyolc külső helyszíni házasságkötésünk volt – tudtuk meg Varga Margarétától, aki hangsúlyozta, a veszélyhelyzetre való tekintettel a személyes ügyfélfogadás továbbra is a Városháza aulájában, ügyfélfogadási időben történik. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, így a házasságkötő teremben is, mindenki köteles orrot és szájat eltakaró maszkot viselni.

Az anyakönyvvezető beszélt még a 2022. január 1-jétől bevezetett új anyakönyvi eljárásról is, amely a születési és házassági utónév módosításra irányuló eljárás.

– A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakinek több utóneve van, kérheti valamelyik utónevének kizárólagos viselését vagy utónevei sorrendjének cseréjét. Az elmondottak a házassági utónév módosítására is vonatkoznak. Sok esetben a haláleset anyakönyvezésekor, a születési bejegyzés egyeztetésekor derül ki, hogy az elhunytnak több utóneve van, amit hivatalból ki kell javítanunk. Ha a túlélő házastárs a -né toldalékos házassági nevet viseli, akkor az ő házassági utónevét is javítani kell. Az utónév-módosítási eljárás keretében azonban lehetőség van arra, hogy a korábban viselt házassági utónevet viselhesse tovább – emelte ki Varga Margaréta, aki hozzáfűzte, kérelmet bármely anyakönyvvezetőnél benyújthatnak, illetékmentesen.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: