Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megkezdődött az egyetemes imahét

Babos Petra | 2022.01.17.

Ma délután a Sarokkő Baptista Gyülekezet ideiglenes imatermében, a Huszár Közösségi Házban tartották meg az idei egyetemes imahét első alkalmát. A Krisztus-hívők egységét erősítő rendezvénysorozat vezérfonalát ebben az évben a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa állította össze, központi igéje így hangzik: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2).

Az imahét első napjának témája – „Hol van a zsidók királya, aki most született?”, igehirdetője Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese volt.

Márkus Mihály elmondta, az ökumenikus imahetet az 1980-as évek közepe óta tartják meg Pápán, akkor Varga György nyugalmazott esperes javaslatára indult útjára a kezdeményezés.

– Pápán mindig hétfőtől szombatig tartjuk az alkalmakat, így tiszteletben tartjuk mindenki vasárnapi istentiszteletét, szentmiséjét. Azt gondolom, a mozgalom kicsit alábbhagyott, de ez sajnos minden közösségi rendezvényre igaz. A XXI. században, a jelenlegi járványhelyzet hatására a közösségi találkozásaink még inkább visszaszorultak. Vasárnapi istentiszteleteinken látjuk, hogy a gyülekezetünk kétharmada jár csak templomba. Nehéz tehát a közösségi alkalmakat megélni abban az egyensúlyban, hogy vigyázzunk magunkra, de a közösségi élményre vágyunk. Azt ökumenizmus sok szép tettet mutatott fel, például, hogy elindult az ökumenikus nap sorozata és az, hogy a tókerti plébániát is bevontuk az ökumenikus istentiszteletek sorozatába. A nehézséget a közösségi összejövetelek megtartásában látom. Reméljük, egyszer elmúlik ez a járványhelyzet és megújul ez a fajta igénye az embereknek – emelte ki Márkus Mihály.

A református esperes hangsúlyozta, az imahéten a közel-keleti keresztyének a Betlehembe látogató távol-keleti bölcsek történetére helyezik a hangsúlyt Máté evangéliumából.

– A közel-keleti keresztények a krisztusi vezetést tartják a legfontosabbnak. A világ vágyakozna arra, hogy olyan vezetői legyenek, akik ezt gyakorolják, miközben azt tapasztaljuk, hogy nagyon messze vagyunk ettől. Könnyen elmehetnénk abba az irányba, hogy akkor a vezetőkről szól itt most a történet, kit kell választani, közben a fő üzenet, hogy vegyük észre, hogy mi is vezetői vagyunk akár a családnak, egy intézménynek, de a saját életünknek is – hangsúlyozta az esperes.

Az egyetemes imahét első istentiszteletén szolgálatot teljesített még Boncz Zoltán baptista lelkipásztor, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, Szakács Gergely református lelkész és Salgó Ferenc címzetes esperes, plébániai kormányzó.

Az imahét további alkalmai minden nap 17 órakor kezdődnek. Holnap a tókerti Szent Benedek-templomban Boncz Zoltán, szerdán a Nagytemplomban Földi István esperes-plébános, csütörtökön az evangélikus templomban dr. Mail József apát-plébános, pénteken a Szent József-kápolnában Polgárdi Sándor, szombaton, a zárónapon a református templomban Udvardy György érsek és Steinbach József püspök hirdetnek igét.

A szervezők a hagyományokhoz hűen jótékony célra juttatják el az imahét perselyadományait. Az összeget a pápai Gróf Esterházy Kórház nővérszobáinak felszerelésére, kiegészítésére ajánlják fel.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: