Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Épül a református óvoda

Babos Petra | 2022.01.19.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának része a pápai fejlesztés is, az új épület kormányzati támogatásnak köszönhetően készül el a Veszprémi úton.

A beruházás kapcsán Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese emlékeztetett, az Édenkert Pápai Református Óvoda 2017 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Pápai Református Egyházközség fenntartásában.

– Már akkor jól látszott, hogy az az ingatlan a XXI. századi követelményeknek nem felel meg. Ha akkor kellett volna működési engedélyt kérnünk, biztosan nem kaptuk volna meg, hiszen a teremméretek kicsik voltak, s az infrastruktúra sem volt túl jó. Folyamatosan kerestük a lehetőségeket, hogy mindezt hogyan lehetne XXI. századi körülményeknek megfeleltetni. 2018 év végén jelezték felénk, hogy kormányzati szándék van arra, hogy egyházi óvodákat indítsanak vagy a meglévőket felújítsák. Tárgyalásokba kezdtünk az önkormányzattal, hogy az óvodaépület megvásárlásával és bővítésével tudnánk-e dolgozni, de az az ingatlan négyzetméterben sem felelt meg nekünk. Gondolkoztunk a szomszéd telkek megvásárlásán is, de az ottani infrastruktúra kiépítése nagyon drága lett volna, ezért döntöttünk úgy, hogy a Veszprémi út 6-8. szám alatti két ingatlant megvásároljuk. Ez egy 30 méter széles, 350 méter hosszú telek. Az egyházkerület vezetősége a pápai óvodaépítést fő célként jelölte meg – mondta Márkus Mihály.

Az óvoda már akár készen is lehetne, ám a munkálatok elkezdése előtt az ingatlan melletti áruházzal kellett hosszabb tárgyalásokat folytatni annak érdekében, hogy a leendő óvoda megközelíthető legyen az ő területükön keresztül is, áthajtással.

– 2021 januárjában elkészült a szerződés az áruházzal, majd május végére a kiviteli tervek is a rendelkezésünkre álltak. November végén megtörtént az alapkőletétel, azóta pedig folyamatosan zajlik a munka, mára már látványos épületbővülés ment végbe, a falak állnak, jelenleg a födémszerkezet vasalását készítik a szakemberek – tudtuk meg az esperestől.

– A legfőbb szempontunk az építkezésénél az volt, hogy a mostani óvodánk praktikumát, – amit nem mindenki szeret, de nálunk jól bevált – a központi találkozóhelyet, az öltözőhelyiséget megőrizzük. Hiszen a más csoportokba járó óvodások szülei ott tudnak találkozni egymással és beszélgetni. Az elképzelés szerint a központi öltöző köré épül az óvoda, s  az öltözőszekrényeket elrakva – amelyek könnyen mozgathatóak – nagy összefüggő tér jön létre, amit bármiféle közösségi programra használni tudunk majd. Fontos volt még, hogy a csoportszobáknak minél nagyobb nyugalmat tudjunk biztosítani. A mostani óvodánkban már megszokott az a zaj, ami a Veszprémi úton zajlik. Ahhoz képest ez az óvoda a béke és a nyugalom szigete lesz majd a zöld óvoda paramétereinek megfelelően – emelte ki az esperes.

Mint kiderült, az óvoda előtti terület lesz majd a parkoló.

– Városképi szempontból a területen álló két épületet meg kell hagynunk, a jelenlegi keretek között maradnak ezek az épületek, ha azonban funkciót és megfelelő tőkét találunk a felújításhoz, akkor meglépjük azt is. Az óvoda épületébe való belépés után titkári, nevelőtestületi, óvodavezetői és óvodavezető-helyettesi szoba lesz. Eddig mindez egy 12 négyzetméteres helyiség volt. A nevelőtestületi dolgozóknak és a dajkáknak is lesz öltözője, ez most 2 négyzetméteres. A melegítőkonyhánk 12 négyzetméteres volt, most 40 négyzetméteres lesz, így a XXI. századi előírásoknak megfelelünk. A folyosón tovább haladva lesz külön logopédiai és fejlesztőszoba, orvosi és sószoba is. Lesz egy 80 négyzetméteres tornatermünk, s utána következik a négy csoportszoba, amelyikből kettő teljes mértékben az udvarra néz majd. Ha a jövőben igény lesz az óvodabővítésre, akkor az utolsó csoportszoba után még egy blokk hozzáépíthető lesz – tudtuk meg Márkus Mihálytól.

– A mostani óvodai udvarunknak körülbelül négyszerese lesz az új udvar, ahol a kicsik játszhatnak. Igyekszünk a tér adta adottságokat kihasználni, s olyan játékokkal felszerelni az ovit, aminek a gyerekek is örülnek. Elképzésünk szerint lesz csúszda és közlekedési pálya. A játékoknak lesz egy tárolóhelyisége is kint, így nem kell bevinni azokat az óvodába – hangsúlyozta az esperes, aki kiemelte, az árak közben emelkedtek, kaptak kiegészítő támogatást, amely állami pluszforrást jelent, és volt néhány projekt, ami nem valósul meg, s így átcsoportosították az összegeket.

Márkus Mihály végül elmondta, szeretnék, ha nyár végére elkészülne az óvoda, s átköltözhetnének, de ha ez nem valósul meg, akkor az őszi szünetben veszik birtokba az új helyet.


  • Friss hírünk
    ZENE

    Így buliznak a sztárok…

    Igaz, hogy spontán és csak egy dal erejéig, de újból...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: