Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Meseösvény a Huszár óvodában

Babos Petra | 2022.01.21.

A mesék varázslatos birodalmába csöppentek ezen a héten a Huszár lakótelepi óvoda apróságai a Mesehét keretein belül. A tornaszobában álló meseösvényt az óvoda munkatársai készítették.

Somlai Nikolett Rózsa tagóvoda-vezető a Médiacentrumnak elmondta, első alkalommal szerveztek Mesehetet az óvodában.

– Mivel a farsangi időszakban vagyunk, egy-egy mesehős jelmezébe bújtunk. Készítettünk egy meseösvényt, amelyen minden ovisunk végigsétálhatott. Az apróságokat Holle anyó vezette be az elvarázsolt kastély kapuján, s hét próbát kellett kiállniuk, hét helyszínen. Minden egyes helyszín egy-egy mese. Az első helyen Holle anyónak kellett bebizonyítaniuk, hogy mennyire szorgalmasak, hiszen össze kellett gyűjteni az almákat, ki kellett szedniük a megsült cipókat a kemencéből és a dunyhát is ki kellett rázniuk, hogy a földi világban essen a hó. Az ösvényen tovább haladva Jancsi és Juliska meséjéből a banya házához értek. Ott a ravaszságukra volt szükségük a gyerekeknek, hiszen el kellett csalniuk a cukorkát a boszorkánytól. Ha jól teljesítették a feladatot, Csizmás Kandúrhoz értek, ahol kipróbálhatták, hogy milyen érzés a hétmérföldes csizmában sétálni. A negyedik állomáson a Hófehérke és a hét törpe meséje várta őket. Ott Szundi házába bújhattak be, s csodálatos üveggömbökből rakhattak ki formákat. Innen a Hókirálynő palotájába értek, aki egy kis időre jéggé dermesztette őket, nem mozdulhattak, amíg a homokóra le nem pörgött. Ha ezt a próbát is kiállták, akkor nem volt más hátra, mint megmenteni a királylányt a háromfejű sárkánytól. Amikor kimentették a királylányt a toronyból, elérkeztek Király Kis Miklós országába, ahol kaptak egy-egy táltos paripát és segítették a királyfi várát felépíteni. Ha ezeket teljesítették, akkor úgy, mint minden mese végén, királylányokká és királyfikká váltak, kaptak egy kis koronát a fejükre. Itt még nem ért véget a történet, hiszen a mesék birodalmából csak Holle anyó tudta őket visszavarázsolni, így amikor átmentek a kapun vagy szurok vagy arany hullott a fejükre – mesélte a tagóvoda vezetője.

Somlai Nikolett Rózsától megtudtuk, az állomásokon egy-egy munkatársuk várta a gyerekeket.

– A mese nagyon fontos. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szól, hiszen olyan üzeneteket közvetít, amely a lélek és a személyiség fejlődését szolgálja. Gyermekkorban sokat kell mesélni a kicsiknek, s most nemcsak a képzelet szárnyán sikerült ez, hanem a valóságban is. Úgy építettük meg a pályát, hogy az tényleg ösvényszerű, labirintus legyen, minden az ő magasságukhoz mérten nagyobb volt. A kiválasztott meséket nagyrészt már ismerték az ovisaink. A régi klasszikus mesék szinte már kihalófélben vannak. Ismerik őket, de a mai modern meséknek nincs meg az a mondanivalója, az a pozitív tartalma, amelyek a régi mesékben megvoltak, ezért is különösen fontos ezeket az értékeket közvetítetünk – mondta Somlai Nikolett Rózsa, aki hozzátette, a gyerekeknek nagyon tetszett a meseösvény, jól érezték magukat, beszélgettek a mesehősökkel.

Az ovisok a hétpróba során átélhették a bátorság és szorgalom erényét.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: