Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Magyar Falu Program – A hazai vidékfejlesztés zászlóshajója

Babos Petra | 2022.01.24.

Magyarország Kormánya 2018-ban hirdette meg a Magyar Falu Programot a magyar vidék fejlesztése céljából. A Magyar Falu Program az 5.000 fő lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítéséhez, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosításához, illetve olyan fejlesztések megvalósításához járul hozzá, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket.

Ma délelőtt Gyopáros Alpár  modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő tartottak tájékoztatót a programról, a 2022-es év pályázatairól a települések polgármestereinek. A rendezvénynek a Jókai Mór Művelődési Központ színházterme adott otthont.

Dr. Kovács Zoltán elmondta, a Magyar Falu Program sokat segít az 5.000 lakosnál alacsonyabb lélekszámú településeknek.

– A Kormány döntése alapján 2019. február végén elindult a Modern Városok Program fejlesztéseivel összefonódva a Magyar Falu Program, a jelen kormányzati ciklus egyik kiemelt stratégiai elemeként. A Modern Települések Programja elsősorban a megyei jogú városok megsegítésére szolgál, illetve a kistelepülések esélyegyenlősége jegyében, azok felzárkóztatására indult. Ez az ország talán egyik legsikeresebb hazai forrásból támogatott programja. Soha nem látott pénzforrás jutott a kisebb településeknek. Évtizedek óta, különösen a 2010 előtti időszakban voltak minimális források a kistelepüléseknek. Most elmondható, hogy az idei forrásokkal együtt 1.000 milliárd forint körüli összegről beszélünk. Ez Pápa város 100 éves költségvetése.

– A választókerületemhez három város tartozik, ebből egy esik bele az ötezer lélekszám alattiba, a 4,5 ezres Devecser, a többi 84 település  kistelepülés. Jelentős a pályázati igény, mert nagyon egyszerű a pályázati űrlap kitöltése, pont a falvaknak szóló fejlesztésekről van szó. A Magyar Falu Program tartalmazza mindazt, amire egy település pályázni szeretne, egészen az intézményfelújításoktól kezdődően, a közösségek megerősítésén át az infrastruktúráig, útépítésekig – mondta dr. Kovács Zoltán.

Kiemelte, minden településen valósult már meg fejlesztés.

– Pápáról bármely irányba elindulunk, azt tapasztaljuk, hogy több útfelújítás is elkészült. Az észak-nyugati rész még nincs meg, de hamarosan nekiállunk. Hálózatban gondolkodunk, mert az sok települést, s főutakat köt össze azért, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen a közlekedés – emelte ki dr. Kovács Zoltán.

Gyopáros Alpár elmondta, fontosnak tartják az országjáró fórumokat, ahol a településvezetőkkel találkozhatnak.

– Elsősorban azért a településvezetőkkel, mert ők vannak leginkább kapcsolatban a falvakban élőkkel, ők tudják és látják, hogy egy-egy önkormányzati közszolgáltatás milyen állapotban van, szükséges-e javítani, de rálátásuk van a civil és egyházi életre is.

– Büszkén mondhatom, hogy a Magyar Falu Program minden szegmensében sikeres. Kijelenthetem, hogy mára már a hazai vidékfejlesztés zászlóshajójává vált. Ennek köszönhetően mondhatjuk, hogy a falvak reneszánszaikat élik. Ez nem csak egy légből kapott mondat. A KSH adatai szerint 2.500 olyan kistelepülés volt Magyarországon a 2010-es évek közepére, amely drasztikusan vesztett a népességszámából. Mi azt a célt tűztük ki, hogy két kormányciklus alatt minden településen megállítjuk ezt a romló folyamatot. Kevesebb, mint három év alatt elértük, hogy a kettőezer-ötszázból ezer településen elkezdett növekedni a népességszám. Ha ezt tudjuk folytatni a következő, legalább egy-két kormányzati ciklusban, akkor minden településen el tudjuk érni ezt a célt. Mindezt az életminőség javításán keresztül akarjuk megvalósítani, utakat, utcákat és járdákat javítani, közintézmények állapotán javítani, orvosi rendelőket, óvodákat, iskolákat fejleszteni, a hiányzó szakmákat pótolni. Jó úton járunk ez ügyekben, hiszen különböző támogatási, pályázati rendszereken keresztül sok forrást megmozgatunk. A legfontosabb, hogy a falvakban élők érzik, hogy lehet bizalmuk Magyarország Kormányához, s a támogatások hosszú távúak, egyre nagyobb az érdeklődés a falvak iránt. Fiatalok döntenek úgy, hogy mégsem költöznek városba, hanem maradnak falun.

– Országos szinten 2019-2021 között több mint 600 millió forintot mozgattunk meg falusi fejlesztésekre. Ebben benne van, hogy 28 ezer család már igényelte a falusi CSOK támogatást. Emellett 3.000 kilométer mellékúthálózat-szakaszt újítottunk fel. Ezt idén körülbelül 1.000-1.500 kilométerrel megtoldjuk. Több mint 20.000 nyertes pályázatot hirdettünk már ki és több mint 200 milliárd forint támogatást ítéltek oda. Veszprém megye jól áll, ennek köszönhetően 1.200 pályázat kapott támogatást 12 milliárd forint értékben. Mellékúthálózat tekintetében 37 kilométer már megújult.

– Már megjelentek az idei kiírások. Sok olyat megismételtünk, amelyeknél azt tapasztaltuk, hogy népszerűek. A pályázati kiírást évről évre a települések igényei szerint fogalmazzák meg, ezért több újdonságot tartalmaz az idei program.

Többek között 2022-ben lehet pályázni fogászati kezelőszék beszerzésére, művelődési házakhoz kapcsolódó kültéri közösségi terek, például szabadtéri színpadok kialakítására, kommunális járművek tárolására szolgáló gépszín kialakítására, falusi bölcsődék, bölcsődei udvarok felújítására és csapadékvíz-elvezetési hálózatok megvalósítására is.

Gyopáros Alpártól megtudtuk, az eddigi 120 napról az idén 90 napra csökkentették a pályázatok elbírálási idejét, így egy hónappal korábban foghatnak hozzá az önkormányzatok és a helyi egyházközségek a fejlesztésekhez.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: