Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - SPORTSPORT

Aikido edzések indultak Pápán

Haraszti Gábor | 2022.01.26.

2021 őszén az Aikido Alapítvány szakmai iránymutatása mellett városunkban is ki lehet próbálni az aikido nevű harcművészeti ágat, melynek legismertebb képviselője Steven Seagal, amerikai színész, aki nem mellesleg 7 danos mester. A sportág olyan képességek kifejlesztését segíti, és olyan technikákat tanít, amelyekkel felülkerekedhetünk a fizikailag erősebb ellenfélen is.

Az aikido szamuráj gyökerekből táplálkozó, tradicionális japán harcművészet, amely nem az ellenfél megsemmisítését tűzte ki célul, hanem a vele való harmóniára törekszik, az edzéseken nem ellenfelek állnak egymással szemben, hanem gyakorlópartnerek, akik segítik egymást a fejlődésben, a technikák tökéletesítésében. Az aikido gyakorlója a támadás energiáját visszafordítja a támadóra. Nem a testi erőre épít, hanem tökéletes időzítésre, a támadás vonalából való kitérésre, az egyensúly megtörésére, az energia visszafordításra, ízületfeszítésre, az anatómiailag gyenge pontok megütésére. A tatai székhelyű Aikido Alapítvány égisze alatt működő Pápai Aikido Klub 2020 őszén kezdte működését, tagjai heti két alkalommal – kedden és csütörtökön – a Munkácsy Mihály Német Nemzetiség Nyelvoktató Általános Iskola kistornatermében gyakorolnak.

– Az Aikido Alapítvány támogatásával 2021 szeptemberében alakult meg Pápán a klub, maroknyi, ám annál lelkesebb csapattal – mesélte Kalmár Róbert, kétdanos mester, az edzések vezetője, aki 29 éve találkozott először az aikidoval és kisebb-nagyobb megszakítások után 2015-ben, Veszprémben kezdte újra a rendszeres edzéseket. – Edzésünk során egy rövid bemelegítés után esés- és gurulástechnikákat végzünk, utána az alaplépéseket vesszük át, majd különböző támadástechnikák kerülnek terítékre. 14 éves kortól mindenkit várunk, aki szeretne csatlakozni hozzánk vagy csak megnézni egy edzést. Mindazon túl, hogy az aikido tanulásával egy nagyszerű japán harcművészetet ismerhetnek meg az érdeklődők, fejleszthetik a mozgáskoordinációjukat, valamint a koncentráló- és a reakcióképességüket, emellett segít az egészség fenntartásában, a szellemi és fizikai állóképesség növelésében.

Aki érdeklődik e harcművészeti ág iránt, kedden és csütörtökön 18 és 19:30 óra között a Munkácsy-iskola tornatermében megtekintheti az edzést, további információ a klub Facebook-oldalán is elérhető.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: