Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Történelmi filmek versengése a Petőfi Moziban

Pintér-Papp Eszter | 2022.02.01.

Február 24. és 27. között rendezik meg a II. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált a Petőfi Moziban.

Pozsgai Zsolt, Balázs Béla-díjas filmrendező, a fesztivál ötletgazdája a rendezvény kapcsán a Médiacentrumnak elmondta, korábban nagyon sok filmfesztiválon részt vett és azt tapasztalta, hogy Európában nincs kifejezetten történelmi filmek számára szervezett seregszemle. Ezért a nemzetközi fesztiválszervezők nagyon örültek annak, hogy egy történelmi filmfesztivál létrejöhetett Pápán. – Mindenképpen egy kisebb városban szerettem volna megrendezni a fesztivált, aminek történelmi hangulata van és összehozza a filmkészítőket, hiszen egy ilyen seregszemle a közönség mellett a szakma számára szerveződik, azért, hogy a magyar és a különböző országokból érkező alkotók találkozhassanak – mondta Pozsgai Zsolt, akitől azt is megtudtuk, 168 film nevezett a fesztiválra és ezek közül választották ki azt a 24 alkotást, amit levetítenek a pápai moziban. Sajnos a pandémia miatt az alkotók az idei évben sem tudnak részt venni a vetítéseken, helyettük budapesti egyetemisták érkeznek a fesztiválra, akik a filmek megtekintése után tanáraikkal konzultálnak a látottakról.

Dr. Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, a város számára megtiszteltetés volt, amikor felmerült a lehetőség, hogy Pápa egy filmfesztivál helyszíne lehet. – Úgy gondolom, a filmfesztivál léte önmagában jelentős presztízs-szempont, hisz ezekhez a rendezvényekhez olyan ismert városokat kötnek még a laikusok is, aminek a sorába kerülni megtisztelő. A filmfesztivál – amikor majd teljes valójában megrendezhetjük – azt is jelentheti, hogy sok olyan ember érkezik Pápára Magyarországról és a világ minden tájáról, akinek az útja nem biztos, hogy elvezetne ide. A fesztivál tehát városmarketing szempontból is fontos, bővíti a város rendezvénykínálatát és lehetőséget teremt arra, hogy tanuljunk – nyelvet, filmes nyelvet, vendégfogadást és azt, hogy sokféle embert sokféle helyről vendégül lássunk – mondta a városvezető, aki azt is elárulta, hogy Pozsgai Zsolttal vannak további, a filmfesztiválon túlmutató terveik is.   

A II. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál vetítéseire a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: