Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Farsangi meghívó és pápai táncrendek a hónap műtárgyai

Babos Petra | 2022.02.03.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2021 júniusában indította a hónap műtárgya mini tárlatsorozatot, melyben hónapról hónapra egy-egy érdekes, még nagyközönség elé nem tárt tárgyat mutatnak be. Februárban a Kékfestő Múzeumban egy farsangi estély meghívója a hónap műtárgya.

Dr. Méri Edina szakmai vezető elmondta, a farsang időszakához kapcsolódó tárgyakat választottak a kiállítás témájául.

-A Kékfestő Múzeumban a Kluge családhoz kötődően egy farsangi estély meghívóját mutatjuk be. A meghívó, melynek tetején három macska látható, az est programját részletezi. Itt találkozhatunk Kluge Margit és Kluge Irma nevével, akik egy zongora négykezest játszottak ezen a rendezvényen.

A Gróf Esterházy Károly Múzeumban 19. századi táncrendekből álló kiállítás a hónap műtárgya. Az érdeklődők ezúttal hat táncrendet tekinthetnek meg.

Huiber Edit történész elmondta, a farsang elengedhetetlen része a mulatság, a bálok szervezése. Pápa város polgárai, ifjúsága is évről évre megszervezte a számukra fontos bálokat, s mivel a táncokat a múltban szigorú táncrend szabályozta, így a táncok egymás után, ciklusban következtek, amelyeket folyamatosan, esetleg kisebb megszakításokkal jártak. Érdekesek a 19. századi táncrendeknél az elnevezések, hiszen például a polkát lengyelkének hívták. Emellett a 19. században még nem került bele a táncpartner neve a táncrendbe, ez csak a 20. századtól volt szokás.

A hónap műtárgyai február végéig ingyenesen megtekinthetők.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: