Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
KÉK HÍREK

Adathalász e-mailekkel csaltak ki pénzt ismeretlenek

Pápai Rendőrkapitányság | 2022.02.07.

A Pápai Rendőrkapitányság óvatosságra inti a bankszámla-tulajdonosokat.

Egy Pápához közeli településen élő sértett 2022. január 31-én értesítette a rendőrséget arról, hogy az egyik külföldi internetes oldalról pár héttel korábban két árucikket rendelt. Egy ismert cég nevében 2022. január 30-án küldött e-mailben arról értesítették, hogy a rendelése miatt díjfizetési kötelezettsége keletkezett, amelyet a levélben található linkre kattintva tud kiegyenlíteni. A sértett ennek eleget tett és a link megnyitásával elért oldalon megadta a bankkártyája adatait, majd a telefonjára érkező üzenetben szereplő hatjegyű számkódot is. Másnap tudta meg, hogy a cég nevét felhasználva ismeretlen elkövetők közel 100 Eurót emeltek le a bankszámlájáról.

Egy pápai cég tulajdonosa pedig 2022. február 3-án tett feljelentést a rendőrségen arról, hogy ismeretlenek több millió forintot utaltak át a Kft. alszámláiról külföldi bankszámlákra. Az átutalások előtt a cég egyik munkatársa a számlavezető bank nevében egy e-mailt kapott, amelyben egy linkre kattintva a Kft. bankszámlájához tartozó telefonszám megerősítését kérték, aminek eleget is tett. Pár nap múlva kiderült, hogy az e-mailt ismeretlen csalók küldték a bank nevével visszaélve, valamint nyolc utalást végeztek a cég bankszámlájáról spanyol, német és ír bankszámlákra. 

A Pápai Rendőrkapitányság mindkét bejelentést követően információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetése miatt indított nyomozást.

Az adathalász tevékenységekkel megvalósított jogsértések megelőzése érdekében a Pápai Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a bankszámla-tulajdonosok figyelmét:

  • Mindig ellenőrizze, hogy a feladónak tűnő személy, szervezet küldte-e az e-mailt, és legyen gyanús, ha egy linkre kattintva személyes vagy titkos adatok (pl. születési adatok, telefonszám, jelszó, PIN kód stb.) megadását kérik!
  • A bankok nem kérnek e-mailben bankkártya adatokat, más szervezeteknek pedig ne adja meg azokat!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalán adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Amikor belép egy banki vagy bármilyen más oldalra, győződjön meg arról, hogy az valóban ahhoz a szervezethez tartozik! Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: