Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Nehéz időkben talpon maradni – Prof. Dr. Bagdy Emőke előadása

Babos Petra | 2022.02.08.

Telt ház és vastaps fogadta Prof. Dr. Bagdy Emőkét a Jókai Mór Művelődési Központ új, a lelki egészségre fókuszáló sorozatán. Az ÁPOLD A LELkedd februártól indult útjára, ennek első vendége Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta volt ma este.

A programon a professzor asszony Nehéz időkben talpon maradni címmel tartott előadást.

– A pszichológia a nehéz idők fogalmán azt érti, hogy nemcsak egyénileg, hanem sokan „beszorulunk” olyan helyzetekbe, amelyek krízisnek tekinthetők, s az életet, egészségünket fenyegetik. Ezekből átmenetileg nagyon nehéz kiutat találni, mert ezek olyan helyzetek, amikor azt mondjuk: nem látom az alagút végét. Adódnak ilyen szituációk, s ha ez általában többeket is érint, akkor mondhatjuk, hogy nehéz idők – mondta a szakember, aki kiemelte, most nehéz időket élünk, megéljük azt, hogy mit jelent krízisben lenni.

Prof. Dr. Bagdy Emőke hangsúlyozta, a krízisállapotra a fenyegetettség és a tehetetlenség jellemző. Ha a krízis kialakul, akkor negatív stressz ér minket.

– Feszültséget az csökkent, ha kimozdulunk abból a tehetetlenségi helyzetből, amit megélünk lelkileg vagy fizikailag. Rengeteg a szorongásos zavar. Amikor ez elhatalmasodik, az orvosolandó. Lényeges, hogy milyen a neveltetésünk, hogy mennyire vagyunk edzettek, milyen bennünk a küzdőképesség. Kiderült, hogy akik pánikbetegek, azoknak a felnövekedésben mindent, ami akadály, a szülők segítenek elhárítani. A gyermek helyett megoldják a problémákat. A gyermekeinket a saját koruk kihívásaival hagyni kell megküzdeni – hangsúlyozta a szakpszichológus.

– Hisszük, hogy egyszer vége lesz a pandémiának, de addig ki kell tartani. Ha az ember előre tud tekinteni, akkor nyerőre áll. Ha élünk, feladatunk van ember módra – emelte ki a pszichoterapeuta.

Prof. Dr. Bagdy Emőke hangsúlyozta, a pandémia káoszt csinált a világban, s erre rátetőződött egy szellemi mozgás, amely a világot újra akarja fogalmazni. Ám nekünk a rendet meg kell teremteni.

– Az ember a legsúlyosabb helyzeteket is kibírja, ha van kiért életben maradnia. A szeretetkapcsolatok lényegesek. A boldogság definíciója az, hogy megelégedettségérzés és elegendő pozitív élmény van az életünkben. Mi az az életben, ami biztosítja azt, hogy így tudjunk létezni? Első helyen van a szeretetkapcsolat. Van valakid, akit nagyon szeretsz és ő is téged, a családod és a baráti köröd. Az igazán egészséges, jó lelkiállapotú emberek azok, akiknél elsősorban gyermekkortól kezdve a családi fészek megtartó erő, s mikor kialakítják a saját családi fészküket, abban nagyon kitartóak – tette hozzá a szakember, aki hozzáfűzte, a szeretet, amellett, hogy jó érzés, olyan gyógyító erővel rendelkezik, hogy képes elindítani az öröm folyamatát.

AZ ÁPOLD a LELkedd előadássorozat márciusban folytatódik, akkor dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus lesz a művelődési központ vendége.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: