Óvatosan a világhálón!

469
Fotó: Pápai Rendőrkapitányság

A biztonságos internet napjához kapcsolódóan több prevenciós foglalkozást is tartottak a pápai rendőrök.

A Pápai Rendőrkapitányság megelőzéssel foglalkozó munkatársai a világnaphoz kapcsolódó héten – 2022. február 7. és 2022. február 11. között – az illetékességi területükön működő általános- és középiskolákban, valamint a helyi nyugdíjas klubokban is tartottak prevenciós foglalkozásokat az internet veszélyeiről.

A rendőrök tanácsokat adtak a biztonságos jelszó létrehozásához, amely tartalmazzon kis- és nagybetűt, számot és szimbólumot, és legyen legalább 8 karakteres. A továbbiakban megtörtént események tükrében mutatták be a világhálóra meggondolatlanul feltöltött személyes adatok, fotók és videók, valamint az internetes ismerkedést követő személyes találkozók veszélyeit. Felhívták a figyelmet arra, hogy olyan fotót vagy videót, amelyen más is szerepel, csak annak a beleegyezését követően szabad feltölteni az internetre, valamint a vakáció alatt készült felvételek feltöltésével érdemes megvárni a hazaérkezést. A rendőrök kitértek az internetes vásárlások és nyereményjátékok veszélyeire is, valamint arra kérték a fiatalokat, hogy a világhálón történő levelezések, hozzászólások alkalmával ügyeljenek arra, hogy mást becsületsértő, rágalmazó és fenyegető kifejezésekkel ne illessenek. Az idősebb korosztályt az adathalász e-mailek felismerési lehetőségeiről tájékoztatták a rendőrök, és arra figyelmeztették a szépkorúakat, hogy legyen gyanús, ha egy linkre kattintva személyes vagy titkos adatok (pl. születési adatok, telefonszám, jelszó, PIN kód stb.) kérnek tőlük vagy így szólítják fel őket bankkártyás fizetésre.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!