Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Fórum a Közös Agrárpolitikáról

Pintér-Papp Eszter | 2022.02.14.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium a napokban Nemesgörzsönyben tartott szakmai fórumot a Közös Agrárpolitika reformjának aktualitásairól.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a fórum kapcsán a Médiacentrumnak elmondta, új időszak kezdődik a magyar vidék életében, hisz a források, amelyek hamarosan hozzáférhetők lesznek, azért állnak rendelkezésre, hogy a magyar vidék életét jobbá tegyék. A fórumsorozatot, melynek egyik állomása Nemesgörzsöny volt, azért indították útjára, hogy közérthető nyelven tájékoztatást adjanak a változó szabályozásról.

– A Magyar Kormány részéről határozott segítő szándék nyilvánult meg abban, hogy a Vidékfejlesztési Programban egy 80 százalékos hazai forrás áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy minden kiosztott 100 forintból 20 forint érkezik Brüsszelből és 80 forint a magyar adófizetők pénzéből kerül a programba. Ez azt jelenti, hogy mintegy háromszorosára emelkedett a magyar vidék fejlesztését szolgáló forrás teljes összege. Ez óriási lehetőség – mondta a kamarai elnök, aki arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban pozitív trendek jellemezték a magyar vidéket, akár népességmozgásban, akár a versenyképesség vonatkozásában. Győrffy Balázs elmondta, 2023. január 1-jétől elindul az az ötéves periódus, amiben már az új szabályok szerint költik a Közös Agrárpolitika forrásait. De addig is vannak források, hiszen a 2021-es és 22-es évekre mintegy 1.500 milliárd forintnyi pályázatot írtak ki, ami önmagában több, mint az előző hétéves ciklus egészét jellemző forrásmennyiség.

– Veszprém megye jelentős részén agrárgazdálkodás folyik, az erdészet is jelentős a megyében, emellett a Balatonnak és a kisebb tavaknak köszönhetően a halászat és a nádgazdálkodás is jelen van, ezért mindenképpen fontos az új Közös Agrárpolitikával kapcsolatban tájékoztatni a gazdálkodókat – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki kiemelte, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a falugazdászok nagy segítséget nyújtanak a gazdáknak, többek közt a pályázatokkal kapcsolatban is. A képviselő szólt a Magyar Falu Program által biztosított lehetőségekről is. Mint mondta, egyenrangúságot szeretnének adni, nem lenézően beszélni a vidékről, hiszen itt termelik meg az élelmiszerünket.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: