Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egyre többen kötnek házasságot városunkban

Babos Petra | 2022.02.17.

A házasság egy életre szóló szövetség. Két olyan ember kapcsolata, akik kitartanak egymás mellett jóban, rosszban. Az elmúlt években egyre többen gondolták és gondolják úgy, hogy összekötik életüket hivatalosan is. Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

A házasság hete kapcsán kérdeztük Kálmánné Füredi Mónika anyakönyvvezetőt, aki elmondta, az elmúlt tíz év statisztikai adatai alapján a házasságkötések száma emelkedő tendenciát mutat városunkban.

– Ezelőtt tíz évvel 138, míg a tavalyi évben 258 pár kötött házasságot Pápán, így szinte duplájára emelkedett a házasságkötések száma – tudtuk meg az anyakönyvezetőtől, aki elárulta, az esküvők döntő többsége a házasságkötő teremben jön létre, azonban vannak kedvelt külső helyszínek is a párok körében. A tavalyi évben nyolc külső helyszínes esküvőt tartottak, például az Esterházy-kastélyban és más rendezvényhelyszíneken.

Kálmánné Füredi Mónika kiemelte, a legnépszerűbb hónapok a házasságkötésre továbbra is a nyári hónapok, ez az esküvő klasszikus főszezonja. A polgári esküvők nagy részét május és augusztus között tartják. Az idei évben még nem sokan mondták ki a boldogító igent Pápán, ám az előzetes bejelentkezések alapján ismét a nyári időszak bizonyul a legkedveltebbnek.

Az anyakönyvvezető érdekességként említette, hogy Pápán eddig a legfiatalabb házasulandó 16 éves volt – ő előzetes gyámhivatali engedéllyel köthetett házasságot -, a legidősebb pedig 66 éves.

Kálmánné Füredi Mónika végül elmondta, a házassági szándék bejelentése személyesen történik a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető előtt. A szándék bejelentésekor mindkét félnek meg kell jelennie. A szükséges dokumentumok a személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, adókártya, születési anyakönyvi kivonat, illetve özvegy, elvált családi állapot esetén szükséges az ezt igazoló papírok bemutatása.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: